Fica může v čele Slovenska nahradit Kaliňák. Musí ho ale pověřit osobně

Slovensko se po útoku na premiéra Roberta Fica ocitlo v politické krizi. Poté, co předseda vlády skončil s vážnými zraněními v nemocnici, přišla země načas o svého lídra. Střelec svým pokusem o atentát vyvolal více problémů, než se na první pohled mohlo zdát.

Podle slovenské ústavy v případech nouze nastupuje na pozici premiéra místopředseda vlády, který jej zastoupí, dokud není premiér znovu schopen vykonávat úřad. "Kompetenční zákon říká, že v případě absence předsedu vlády zastupuje pověřený místopředseda vlády," uvedl pro portál tvnoviny.sk politolog Radoslav Štefančík.

Podle zákona by teď vládu měl vést vicepremiér, ty má Fico čtyři, ale předseda vlády by ho musel osobně pověřit. Na případy, jako je právě ten, kterému zrovna čelí Slovensko, kdy předseda vlády není pověření schopen, ale ústava nemyslí. "Vláda funguje ve standardním režimu, má své zástupce a až přijdou úkony, které budou nevyhnutelné, tak je budeme realizovat. Já v tom nevidím žádný problém," prohlásil ministr obrany Robert Kaliňák.

[chooze:article;value:555637]

Právě Kaliňákovo jméno je v souvislosti se zastupováním skloňované nejčastěji. Pokud to Ficův zdravotní stav dovolí, lze předpokládat, že pověří někoho přímo z nemocničního lůžka. To té doby je však Slovensko v podivné situaci, kdy kvůli mezeře v zákoně nemůže žádný z místopředsedů premiéra plně zastoupit. Část jeho pravomocí si ale mezi sebou bude moci rozdělit vícero místopředsedů.

Taková situace už na Slovensku jednou nastala, shodou náhod také kvůli Ficovi. V roce 2016 se musel podrobit náhlé operaci srdce. Po dobu dvoutýdenní hospitalizace jej zastupovali tehdejší ministr vnitra Robert Kaliňák a vicepremiér Peter Pellegrini. Kaliňák vedl jednání vlády a Pellegrini protokolární záležitosti a setkával se se zahraničními reprezentanty, připomněl Denník N.

Existuje ale i jiná, drastičtější možnost, k níž by mohla vláda přistoupit v případě dlouhodobější hospitalizace premiéra. Vláda totiž může podat demisi, a rozpustit tak sama sebe. Prezidentka Zuzana Čaputová by tedy těsně před koncem svého mandátu, který jí vyprší 15. června, pověřila sestavením vlády jiného člena současné vládní koalice.

[chooze:article;value:555728]

K atentátu se vyjádřil i zvolený prezident Pellegrini. "Jako budoucí prezident jsem zhrozený z toho, kam až může vyústit nenávist k jinému politickému názoru," řekl Pellegrini. Ten vyzval politické strany, aby přerušily nebo utlumily kampaně před volbami do europarlamentu, aby nebudily další vášně. 

Podobný návrh má i předseda opozičního hnutí Progresivní Slovensko Michal Šimečka. Ten chce, aby se politici dohodli na sto dnech bez vzájemného útočení. "Ze všeho nejdřív teď potřebujeme ukončit tu spirálu vzájemných útoků a obviňování se a musíme k tomu přispět všichni, jak politici, tak občané," prohlásil Šimečka.

Šimečka označil atentát na Roberta Fica za útok na demokracii a celé Slovensko, ale zároveň uvedl, že jeho strana nedělá politiku nenávisti a odmítá svalování viny na opozici a média, jak od středy tvrdí někteří politici.

Podívejte se na tiskovou konferenci o zdravotním stavu premiéra Roberta Fica:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.