Fico je na hraně života a smrti, řekl Orbán. Lékaři popsali další postup

Maďarský premiér Viktor Orbán řekl v pátek v rozhovoru, který citoval maďarský deník nyugatifeny.hu, že slovenský premiér Robert Fico je po atentátu na hraně života a smrti. Dodal, že Fica čeká dlouhé zotavování, které se bude krýt s obdobím voleb do Evropského parlamentu.

Důležitost Ficova uzdravení kvůli tomu, aby se Slovensko "mohlo vrátit k normálnímu politickému životu," zdůraznil i tamní nově zvolený prezident Peter Pellegrini. Ve čtvrtek měl Fica navštívit v Rooseveltově nemocnici v Banské Bystrici. "Unikl smrti jen o vlásek. Je ve vážném stavu a velmi unavený," řekl.

​"Apeloval na to, abychom se pokusili uklidnit společnost, aby se nic dalšího takovéhoto nestalo nejbližší hodiny a dny. Prosil mě o to a plně se s tím ztotožňuji," dodal pro web Pravda.sk. Setkání bylo podle Pellegriniho velmi emotivní. Bylo prý náročné vidět člověka, kterého zná 20 let v plné síle, ležet na jednotce intenzivní péče.

[chooze:article;value:555637]

To ale nemusí být to nejhorší. Pokud se Ficovi podaří zotavit, což může trvat i několik týdnů až měsíců, nelze vyloučit, že bude mít trvalé následky. "Pokud jsou poškozené ledviny, musí například chodit na dialýzu," řekl podle deníku Topky.sk primář chirurgického oddělení Štefan Kvak. "Každý případ je jiný a vše závisí nejen na tom, zda jde o střelné poranění, ale i na rozsahu samotného poranění. Zda došlo k poranění daného orgánu, nebo k takové devastaci, že je třeba jej odstranit," dodal. 

Trvalé následky by mohlo mít i údajné poranění stehenní kosti u krčku. "Střeva zašitá, tlusté i tenké. Chirurgové skončili, ještě má stehenní kost u krčku, to budou řešit jindy, protože museli čistit břicho. Je mimo ohrožení už. Nezasáhlo to nic jiného. Kdyby slezinu nebo velkou cévu, tak by nedošli ani do špitálu. Pokud nebude infekce nebo potíže, měsíc zhruba off," tvrdí deník Pluska.sk na základě zprávy, kterou měl získat přímo z nemocnice.

Podle posledních informací měl Fico absolvovat CT vyšetření, které dopadlo dobře. Podle deníku TV Noviny nadále zůstává na jednotce intenzivní péče. O další léčbě má v pondělí rozhodnout lékařské konzilium. Diskutovat se má i o Ficově možném převozu do Bratislavy. Do té doby se o něj i nadále bude starat lékařský tým z Rooseveltovy nemocnice, kam slovenského premiéra těsně po střelbě transportovali.

Slovensko bylo rozdělené už před atentátem. Přispěl tomu i Fico, říká politolog:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.