Fico poprvé po střelbě vystoupil s projevem. Necítím žádnou nenávist, říká

​Slovenský premiér Robert Fico promluvil ve středu odpoledne k obyvatelům Slovenska. Svůj první proslov od útoku v Handlové, při kterém jej postřelil atentátník, zveřejnil na svém facebooku.

Hned na začátku videa Fico obvinil z útoku slovenskou opozici, pro kterou měl podle něj atentátník pracovat. Zároveň však prohlásil, že střelci odpouští. "Necítím žádnou nenávist vůči neznámému člověku, který na mě střílel. Nebudu proti němu podnikat žádné právní kroky ani požadovat náhradu škody. Odpouštím mu a nechávám ho, aby si to, co způsobil, srovnal sám ve své hlavě," prohlásil Fico.

[chooze:article;value:558812]

Fico také poděkoval lékařům Rooseveltovy nemocnice v Banské Bystrici. "Skvělý lékařský tým zabránil nejhoršímu. Teď už se o mě v ambulantní péči stará nemocnice sv. Michala v Bratislavě. Pokud vše půjde dobře, budu se moci vrátit do práce na přelomu června a července," dodal.

Podívejte se na celý projev:

Detaily svého stavu však neprobíral. "Omezím se pouze na to, že mi útok způsobil vážné poškození zdraví, opakované operace a mnoho bolesti a utrpení," uvedl Fico.

Hned poté se ale Fico pustil do slovenské opozice, kterou začal kritizovat. Opakovaně ji obvinil z pokusu o jeho vraždu. "Je zjevné, že se opozice a média budou snažit pokus o mou vraždu bagatelizovat, že šlo jen o útok šílence a že mezi ním a opozicí není žádná spojitost," tvrdil Fico.

[chooze:article;value:555728]

Fico se stal obětí atentátu po jednání vlády v Handlové 15. května. Atentátník se tehdy skrýval v davu, ze kterého pětkrát vystřelil. Premiéra tehdy třikrát zasáhl, než ho stačila ochranka zneškodnit.

Z činu policie obvinila 71letého Juraje C., který před soudem prohlásil, že motivací ke střelbě pro něj měl být nesouhlas s politikou současné vlády. Za pokus o úkladnou vraždu mu hrozí trest až 25 let vězení.

Projev okomentoval politolog Pavel Šaradín, mluvil o promarněné šanci:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.