Moderní bydlení

Fico volal ukrajinskému premiérovi. Vadí mu sankce Kyjeva proti ruské ropě

"Slovensko nehodlá být rukojmím ukrajinsko-ruských vztahů," řekl Fico údajně Šmyhalovi v telefonickém rozhovoru, o kterém informoval s odkazem na slovenskou tiskovou agenturu TASR ukrajinský deník Kyiv Independent. Fico prohlásil, že rozhodnutí Ukrajiny zablokovat tranzit Lukoilu bude mít negativní důsledky pro slovenskou ropnou rafinerii Slovnaft, která je součástí maďarského ropného a plynárenského konglomerátu MOL Group.

Kyjev minulý měsíc uvalil sankce, které zablokovaly tranzit ropy z ropovodů společností Lukoil do střední Evropy, aby Kreml odstřihl od zdroje příjmů, které používá k financování své armády. Částečně tím zrušil výjimku ze sankcí, které na Rusko uvalila Evropská unie, aby poskytla zemím závislým na Rusku více času na ukončení dodávek.

[chooze:article;value:563801]

Společnost Slovnaft, největší rafinérie na Slovensku, "bude kvůli sankcím Kyjeva dostávat o 40 % méně ropy, než potřebuje ke zpracování", uvedl Fico s tím, že podle jeho slov bude mít omezení dodávek ropy dopad nejen na slovenský trh, ale může to vést i k zastavení dodávek ropy produkované Slovnaftem na Ukrajinu. Slovenský premiér dodal, že produkty Slovnaftu tvoří desetinu ukrajinské spotřeby ropy. Ukrajinské ministerstvo se k rozhovoru obou premiérů zatím nevyjádřilo.

Podle serveru Politico vyvolaly ukrajinské sankce obavy z nedostatku dodávek hlavně v Maďarsku, které je ze 70 % závislé na dovozu ropy z Ruska. Polovinu z tohoto objemu importované ropy tvoří právě dodávky od Lukoilu.

[chooze:article;value:565652]

"Ukrajinská opatření by mohla vyostřit situaci," citoval server Ilonu Gizińskou, výzkumnou pracovnici a expertku na Maďarsko z think-tanku Centre for Eastern Studies. Dodala, že pokud se nenajde řešení, mohou Maďaři během "pouhých týdnů" čelit vysokým cenám energie a nedostatku elektřiny.

Podle think-tanku Centrum pro výzkum energetiky a čistého ovzduší utratilo Maďarsko jen v dubnu letošního roku za ruskou ropu a plyn téměř čtvrt miliardy eur. Omezení ze strany Ukrajiny už Maďarsko pocítilo na nedostatku pohonných hmot.

Fico poprvé po střelbě vystoupil s projevem. Necítím žádnou nenávist, říká (06/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.