Ficův stav překvapil lékaře. Roli v jeho přežití sehrála důležitá věc

[chooze:gallery;value:35894]

Slovenský premiér Robert Fico musel v pátek podstoupit další operaci, při které mu lékaři odstranili nekrotické tkáně. Podle nejnovějšího prohlášení nemocnice v Banské Bystrici je jeho stav stabilizovaný, píše web topky.sk.  

A významnou roli v tom prý sehrálo i to, že premiér je díky pravidelnému sportu ve skvělé fyzické kondici, píše deník Nový Čas. Z vyjádření lékařů podle něj vyplývá, že Ficovo tělo reagovalo na vážné zranění nadstandardně dobře. 

"Po dnešním konziliu je pacientův stav stabilizován. Klinicky se zlepšuje, komunikuje, zánětlivé parametry pomalu klesají. Pan premiér zůstává nadále v naší péči," sdělila v pondělí dopoledne banskobystrická nemocnice.

"Jeho zranění jsou extrémně bolestivá, ale neznám mnoho lidí, kteří jsou tak silní jako on. Takže pokud někdo dokáže toto zvládnout, je to on," řekl ministr obrany Robert Kaliňák v sobotu pro televizi TA3. Fica podle něj zasáhly čtyři z pěti výstřelů a způsobily rozsáhlá zranění.

[chooze:article;value:556206]

"Dvě z nich byla lehkého charakteru, jedno střední a jedno velmi těžké. Lékaři v rámci více než pětihodinové operace udělali obrovské množství zásahů, aby dokázali jeho život zachránit," uvedl. Až do neděle nebylo jasné, jestli premiér svá zranění přežije.

V neděli spolu s ministryní zdravotnictví Zuzanou Dolinkovou Kaliňák informoval o tom, že se Ficův stav zlepšuje. "Co je velmi důležité, stav umožňuje regeneraci. Pan premiér je při vědomí, ale samozřejmě se všemi těmi limity, které takové vážné zranění reprezentuje. Komunikace s ním je limitována zraněním. Stav premiéra je nadále velmi vážný a vyčerpanost organismu obrovská," sdělil.

Z atentátu, ke kterému došlo minulý týden ve středu po jednání vlády v Handlové, je obviněný 71letý Juraj C., kterého policie zadržela na místě okamžitě po střelbě. V sobotu na něj soud uvalil vazbu.

Fico už je mimo ohrožení života, oznámil ministr obrany Kaliňák. Převoz ale stále není možný:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.