Filip spáchal sebevraždu kvůli právům LGBT. Česko má co dohánět, říká matka

Svatava Havlíčková vnímá v české společnosti za posledních deset let posun. "Ale stále máme hodně co dohánět oproti západním státům. Náš Filip chtěl upozornit na to, že všichni lidi nemají rovná práva, a chtěl, aby jeho smrt přispěla k tomu, aby se se všemi zacházelo stejně. To ještě v naší zemi není," míní matka Filipa, který před deseti lety spáchal sebevraždu.

Někteří kritici tvrdí, že mezi mladými jde o módu, a to například u transgender problematiky. "Žádný mladý člověk nebo dítě by si nehledalo tak těžkou životní cestu. Jsou to hluboké příběhy, často se jim nedostává pochopení v rodině," odporuje Petr Vykopal, mentor poradny S barvou ven, kterou založila Havlíčková.

[chooze:article;value:292847]

​"O Filipovi jsme to tušili odmalinka. Byl jiný než jeho bratři, ale nechtěli jsme to s ním řešit, než s tím přijde sám. Dávali jsme si to pak samozřejmě trochu za vinu, že kdybychom to řešili dříve, třeba by to dopadlo jinak. Až po té jeho smrti jsem začala vnímat, jak to s tou tolerancí ve společnosti je," zmínila Havlíčková.

Tolerance české společnosti podle ní má ještě velké mezery. "Když jsme ty děti přivedli na svět, měli bychom je milovat takové, jaké jsou. Do poradny nám píší lidé, kteří jsou velmi nešťastní a bojí se reakce své rodiny. Dost často nám píší klienti, že jsou rodiče homofobní, proto mají strach jim to říct," uvedla.

"Myslím, že bychom měli být respektující společnost a respektovat všechny občany této země. Je důležité si uvědomit, že jde jen o nastavení společnosti, které se velmi rychle posouvá," uzavřel Vykopal.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.