Filozofická fakulta je až do odvolání uzavřená. Škola nabízí pomoc psychologů

Dopad brutálního útoku v Praze stále řeší Univerzita Karlova. Kvůli násilí, které šokovalo celý svět, přijala řadu opatření, které mají pomoci učitelům i studentům s návratem do normálního života. Nebude to však snadné.

Budova Filozofické fakulty, kde útočník ve čtvrtek střílel, je podle vedení univerzity již bezpečná, zároveň ale zůstane uzavřená. Opatření platí až do odvolání. "Připomínáme, že vedení FF UK vyhlásilo děkanské volno do 2. ledna 2024 včetně," stojí na stránkách univerzity.

Aby pomohla přeživším i pozůstalým, poskytuje univerzita bezplatnou psychologickou pomoc. Podporu mohou lidé nalézt také na bezplatné krizové lince Policie ČR pod číslem 974 823 158. "Prosím, neváhejte si říct o pomoc," uvedla univerzita.

[chooze:article;value:534236]

Vedení vysoké školy vyzvalo k soudržnosti a pochopení. "Míra násilí, která se na Univerzitě Karlově odehrála, je pro naši akademickou obec i pro Českou republiku absolutně nová a zcela šokující. Stůjme proto v těchto těžkých chvílích při sobě," prohlásila po útoku rektorka UK Milena Králíčková.

Na pomoc pozůstalým i zraněným vzniklo hned několik sbírek. Tu největší, do níž se zapojilo přes 34 tisíc lidí, vyhlásila sama univerzita. Do neděle stačili lidé přispět více než 40 milionů korun.

Za vybrané peníze univerzita děkuje a slíbila, že je smysluplně využije. "O konkrétních krocích vynakládání prostředků z Nadačního fondu bude UK transparentně rozhodovat a informovat z pochopitelných důvodů až na začátku roku 2024," sdělila univerzita.

Před budovou Univerzity Karlovy vzniklo pietní místo:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.