Finsko se chystá na jadernou válku. Z peněz Evropské unie buduje obří sklad

Rozsáhlý projekt organizuje Finsko. Nejnovější člen NATO má totiž ze všech členských států nejdelší hranici s Ruskem, které je v současnosti největší hrozbou pro bezpečnost Aliance. I proto se připravuje na možný konflikt se zemí, která před rokem a půl napadla Ukrajinu.

Finský projekt počítá s nasazením jaderných zbraní. Kvůli tomu buduje největší sklad nezbytností pro případ jaderného úderu, píše portál Newsweek. Jednat se má především o zásoby léků, vakcín, ochranných prostředků i zařízení pro měření radioaktivního spadu.

[chooze:article;value:516270]

Kromě prostředků, které chránící před dopady jaderné války, tam mají být umístěny i zásoby pro případ použití chemických či biologických zbraní. Na stavbu skladu přispěje také Evropská unie, která Finsku poskytla v přepočtu 5,8 miliardy korun. Na projektu začalo Finsko pracovat na začátku letošního roku a připraven má být příští rok.

Není to první takový sklad, který se na území některého ze států Evropské unie zrodí. Podobná skladiště, která budou moci využívat i další členové EU, vznikají ve Francii, Polsku nebo v Chorvatsku. Evropská unie tak buduje síť krizových prostředků pro případ ničivé války.

Sklad ve Finsku však má být zdaleka největším, i kvůli blízkosti k Rusku. Kromě Finů z něj budou v případě nouze těžit také pobaltské nebo východoevropské státy, píše portál Polsat. Uskladněné prostředky mají být dostupné jak pro armádu, tak pro civilní obyvatelstvo.

Putin se snaží zastrašit svět. Bělorusko si bere jako jaderné rukojmí, tvrdí odborníci (3/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.