Finsko už na nic nečeká. Na hranice s Ruskem posílá vojáky, Kreml reaguje

V pondělí finské úřady uzavřely hraniční přechod Vartius, který se během dne snažilo bez kontrol překročit šest migrantů na jízdních kolech. Finský deník Iltalehti informoval o tom, že vláda brzy rozhodne o delším uzavření celé východní hranice s Ruskem od středeční půlnoci. Oficiálně k situaci promluvil finský premiér Petteri Orpo přímo z hranic, kam na čtvrtou odpoledne středoevropského času svolal tiskovou konferenci. "Je tu důvod, proč být ostražitý před nevyzpytatelností Ruska," sdělil. Kromě posílení vojenských hlídek ale žádné další uzavření hraničních přechodů navzdory očekávání neohlásil. 

Už v sobotu uzavřely tamní úřady na jihu země čtyři hraniční přechody s Ruskem kvůli tomu, že se země v posledních týdnech potýkala s nárůstem počtu žadatelů o azyl ze zemí jako Irák, Jemen, Somálsko či Sýrie, kteří hranice z největší země světa překračovali bez potřebných dokumentů. Hranice tam zatím zůstanou uzavřené až do 18. února. 

Ostrá reakce Moskvy na sebe nenechala dlouho čekat, když proti rozhodnutí poslalo ruské ministerstva zahraničí oficiální protestní nótu finskému velvyslanci. Podle mluvčí tamního ministerstva zahraničí finské rozhodnutí vytváří "novou dělicí linii v Evropě" a ruské úřady už připravují odvetné kroky, píše tisková agentura TASS. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov označil rozhodnutí za "rusofobní" a agentuře Ria Novosti sdělil, že tento krok "nevyvolává nic jiného než jenom hlubokou lítost". 

[chooze:article;value:529646]

Vojáci na hranicích staví plot 

V neděli tamní vláda také rozhodla o tom, že finští vojáci budou u hranic pomáhat se stavbou plotu, který by dle nich měl migraci pomoct zastavit. Dočasné bariéry, jak plot pro agenturu Yle nazval šéf pohraničníků Tomi Tirkkonen, mají pomoci "zajistit veřejný pořádek a bezpečnost" a umožnit přechody pro legální migraci. Země tisíců jezer opevňuje celou východní hranici kvůli obavám z ruské migrační politiky už od letošního jara. 

Podle finského premiéra je velký nárůst žadatelů o azyl pocházejících z Blízkého východu vinou oficiální politiky Kremlu. Během listopadu se do země přes východní hranici dostalo pět stovek migrantů, kteří požádali o azyl, a velkou většinu z nich podle finských politiků přivážejí k hranicím ruské úřady. Podobnou situaci zažívají i pohraničníci na polsko-běloruských hranicích, kam podle jejich zpráv vysílal žadatele o azyl běloruský prezident Alexandr Lukašenko. 

Finsko staví "železnou oponu". Z Ruska přichází výhrůžky zamořením oblasti (3/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.