Finsko uzavírá hranice s Ruskem. Vadí mu nával migrantů

Finsko v sobotu uzavře čtyři z devíti hraničních přechodů na hranici s Ruskem. Všechny se nachází na jihu země, kde je provoz nejrušnější. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek oznámil finský premiér Petteri Orpo.

Jeho země se v posledních dnech potýkala se zvýšeným počtem žadatelů o azyl ze zemí, jako je Irák, Jemen, Somálsko či Sýrie, kteří k jeho hranicím přicházeli z Ruska navzdory tomu, že neměli platné cestovní doklady.

Částečné uzavření hranic by mělo trvat  až do 18. února. "Signál, který tímto vysíláme, je jasný. Chceme, aby tento fenomén skončil. Chceme, aby přeshraniční styk mohl pokračovat jako doposud," dodal Orpo s tím, že si je vědom problémů, které tento čin některým lidem způsobí.

[chooze:article;value:524757]

Podle finského prezidenta Sauliho Niinistöa jde z ruské strany o odplatu za sbližování s USA a západoevropskými zeměmi. "Ano, každý den je nám neustále připomínáno, že Finsko vstoupilo do NATO. Myslím, že v tomto případě byl spouštěčem podpis dohody o obranné spolupráci s USA," citoval jej deník Guardian.  

V pondělí, kdy Švédsko a Finsko dohodu podepsaly, dorazilo podle finské pohraniční stráže z Ruska 39 žadatelů o azyl, v úterý 55 a ve středu už 74. Moskva ale to, že by migranty bez dokladů a ze vzdálených zemí do Finska posílala, odmítá. "Jsou to velmi podivná obvinění. Zjistíme, co za nimi je," řekl pro ruskou tiskovou agenturu TASS náměstek ruského ministra zahraničí Jevgenij Ivanov.

Ze strany Ruska a jeho spojenců by ale nešlo o něco nového. Migranty jako zbraň už několik let využívá Lukašenkův režim v Bělorusku, který je posílá k hranicím Polska, Litvy a Lotyšska. A nešlo by o jedinou podobnost těchto dvou případů. Stejně jako Polsko i Finsko v poslední době výrazně posílilo ochranu svých východních hranic, včetně stavby plotu s ostnatým drátem. Jako důvod pro jeho vybudování byl už v zimě zmiňován právě nárůst nelegální migrace.

Problémy s migranty jsou i jinde v Evropě. Německo kvůli nim obnovilo kontroly na hranicích s Českem:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.