Finsko vstoupilo do NATO. Stalo se 31. členem Aliance

Finsko podalo přihlášku společně se Švédskem krátce po začátku ruské agrese na Ukrajině. A podle generálního tajemníka Jense Stoltenberga se dočkalo nebývale rychlého přijetí.

Vstup Finska odsouhlasili všichni stávající členové Aliance, Švédsko si na své přijetí zatím ale bude muset počkat. S podepsáním jeho žádosti totiž váhá Turecko a také Maďarsko. Stoltenberg ale doufá, že co nejdříve ustoupí a k dalšímu rozšíření Aliance by tak mohlo dojít už na červencovém summitu v litevském Vilniusu.

[chooze:article;value:465362]

Krátce před třetí hodinou odpoledne finský ministr zahraničí Pekka Haavisto podepsal v sídle NATO v Bruselu dokument o přistoupení země k Severoatlantické alianci. Následně listinu předal svému americkému protějšku Antonymu Blinkenovi, uvedla BBC.

"Protože jsme nyní členy NATO, máme velmi důležitý úkol. Tím je dát vám do úschovy naši ratifikaci švédského členství. Toto je náš první akt jako členského státu," řekl Haavisto Blinkenovi a Stoltenbergovi.

Hranice Severoatlantické aliance s Ruskem se díky přijetí Finska zdvojnásobily. Stát má totiž s Ruskem nejdelší hranici, která má 1 340 kilometrů.

NATO se naposledy rozšířilo před třemi lety o Severní Makedonii. Celkem se v úterý Aliance rozšířila podeváté. Finská vlajka zavlaje poprvé v centrále NATO už v úterý v podvečer, ceremoniálu bude předcházet zasedání aliančních ministrů obrany. Ti projednají hlavně další pomoc Ukrajině.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.