Finsku došla trpělivost, kompletně uzavřelo hranice s Ruskem

Helsinky v úterý oznámily, že na dva týdny zavřou veškeré přechody mezi Finskem a Ruskem pro osobní dopravu. Důvodem byly velké počty uprchlíků z Afriky a Asie. Informovala o tom agentura Reuters.

Finsko i jeho spojenci považují uprchlickou vlnu za způsobenou Ruskem, která tak reaguje na vstup Finska do NATO a vůbec sbližování se Západem. S tím souhlasí i bezpečnostní analytik Jan Šír z Institutu mezinárodních studií Karlovy univerzity. "Rusko je jediné, kdo je něco podobného schopné zorganizovat. Rusové se snaží hledat, a jsou v tom velmi kreativní, slabá místa v bezpečnosti různých zemí, které považují za nepřátelské. Pro Rusko je to výhodné v tom, že se štěpí nálady v daných zemích, má to pro ně velký potenciál," shrnul Šír.

Téměř celý východ Finska hraničí s Ruskem:

"Je to ruská operace a my to odmítáme přijmout," prohlásil finský premiér Petteri Orpo. Podle agentury AP je nárůst počtu uprchlíků obrovský, od srpna dorazilo do Finska více než 900 migrantů, jen za listopad to ale bylo přes 800.

Zda Rusko bude zkoušet další možné trasy, není podle Šíra jasné. Situaci na severu navíc komplikuje nadcházející zima, kdy už nyní teploty na některých místech hranic klesají pod nulu.

[chooze:article;value:530290]

​Jak upozornil bezpečnostní analytik Martin Svárovský, Rusko vozilo migranty k Finským hranicím už někdy v roce 2016. "Rusové celá léta Finsko obtěžují, sledují drony jeho vojenská cvičení, pořádají na ně kybernetické útoky. Finsko se věnuje protiopatření proti těmto hrozbám, změnili legislativu, která umožňuje prezidentovi poslat na hranice národní gardu na základě exekutivního nařízení. Lidé, kteří mají dvojí občanstvím nemohou kupovat pozemky v blízkosti strategicky důležitých objektů," vyjmenoval některé změny Svárovský.

Finsko a Švédsko čekají na vstup do NATO, chybí jim stále souhlas dvou zemí. Podívejte se na reprotáž TV Nova z minulého týdne:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.