Firma chce vyzvednout artefakty z Titanicu, americká vláda je proti

Celý svět s napětím sledoval závod s časem, když se záchranáři ze Spojených států i Kanady snažili v půlce června dohledat ztracenou turistickou ponorku Titan. Z více než 10tunové ponorky našli jen přistávací rám a zadní kryt.

Teď se k Titanicu chystá další společnost RMS Titanic, tentokrát za účelem vyzvednutí volně ležících artefaktů z vraku lodi. Na ty dostala firma právo od americké vlády v 90. letech.

[chooze:article;value:515687]

"Je to dost nepřátelské prostředí. Je tam zima. Po jednom kilometru už nevidíte vůbec nic a v podstatě jste odkázáni sami na sebe," řekl Dik Barton, bývalý provozní viceprezident společnosti RMS Titanic.

Okresní soud USA ve Virginii ale tentokrát expedici k Titanicu povolit nechce. S vrakem se má podle smlouvy se Spojeným královstvím zacházet pietně, jako s hrobem. "RMS Titanic nemůže tento platně přijatý federální zákon ignorovat, ačkoliv je to jejím deklarovaným záměrem. Vraku poskytl ochranu americký Kongres," stojí v soudních dokumentech.

Firma už má za sebou celkem osm výzkumných expedic, poslední v roce 2010. Všechny získané předměty z okolí vraku Titanicu vystavuje, od stříbrných příborů až po kus trupu lodi.

[chooze:article;value:505210]

"Představujeme příběh Titanicu prostřednictvím nalezených artefaktů, které jsme z vraku vyzdvihli, a pořádáme výstavy po celém světě," popsala Jessica Sandersová, ředitelka RMS Titanic.

Říkalo se jí nepotopitelná. Jedna z nejslavnějších lodí historie Titanic se vydala na svou zaoceánskou plavbu z anglického Southhamptonu 10. dubna 1912. O pět dní později ale kolos narazil do ledovce a potopil se. Titanic od té doby nepřestává fascinovat.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.