Firmy asi zaměstnancům zruší benefity. Po vládních škrtech už se nevyplatí

Zaměstnanecké benefity ulehčují život Kristýně Lujkové, která příspěvek 750 korun měsíčně investuje výhradně do svých dvou malých dětí. Zrušení benefitů se jí tak logicky nelíbí.

"Znamenalo by to, že bychom se museli v rodinném rozpočtu uskromnit někde jinde. Případně chodit na nějakou hodinu navíc, protože mám jen částečný úvazek," vypráví paní Lujková.

Zaměstnanecké benefity jsou v posledních měsících hodně populární. Jejich zrušení by se tak dotklo milionů lidí.

[chooze:article;value:505235]

Vedlo by to i k zatížení rozpočtů firem. "Pokud budeme nuceni tyto benefity zrušit, tak se to opět projeví na kvalitě jejich života a pro nás by to znamenalo obrovský nárůst nákladů, který by se musel hledat, co se týče úspor, na jiném místě," řekl Luboš Tejkl, personální ředitel společnosti Aero Vodochody.

"Sama jsem přemýšlela jakým způsobem to nahradím. Každopádně chci ty benefity zachovat, protože je to pro ně motivace," uvedla majitelka ordinace dentální hygieny Petra Hetfleišová.

Podle ředitele společnosti Benefit Plus, která výhody zastřešuje, se 94 procent zaměstnavatelů vyjádřilo, že v případě zrušení podpory od státu je zruší úplně, anebo alespoň výrazně omezí.

[chooze:article;value:504869]

Lidé by to pocítili také na zdražení některých služeb, kterým by pravděpodobně zrušením benefitů ubyli zákazníci.

"Zrušení benefitů pro klienty, kteří chodí k nám do fitka, by znamenalo asi 20procentní snížení tržeb. Budeme nuceni znovu zdražovat," domnívá se Jan Pohl, spolumajitel fitness centra.

"Je to jedno z opatření konsolidačního balíčku, za kterým stojíme. Ten výběr má být kolem jedné a půl miliardy korun, které na tom stát získá," prohlásil premiér Petr Fiala (ODS).

"Z pohledu státu je zrušení daňového zvýhodnění příjmem rozpočtu, protože si firmy nebudou moci odečítat daně, a tím pádem stát na daních vybere víc. Je to daňová výjimka, a když chceme systém zjednodušovat, tak bychom měli výjimky rušit, ale na druhou stranu benefity často sloužily k tomu, aby mohl zaměstnanec lépe regenerovat po zaměstnání," uzavřel ekonom Štěpán Křeček.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.