Moderní bydlení

Firmy Boeing a Airbus představily nová letadla. Udivují doletem i kapacitou

Dlouho očekávané letadlo A321 XLR evropského výrobce Airbus se má zařadit na špičku žebříčku strojů s nejdelším doletem. Dopravní letadlo s kapacitou 220 pasažérů prý zvládne uletět najednou až 8 700 kilometrů.

To je vzdálenost z Prahy až do Karibiku na Jamajku. Přitom prý spálí o třetinu méně paliva. Podle konstruktérů se to povedlo díky dvěma vylepšením.

"Křídla a palivo jsou dvě oblasti, kde můžeme letadlo zefektivnit. Zlepšením vlastností křídla můžeme spalovat méně paliva. Druhou klíčovou oblastí v Airbusu je vývoj způsobů spalování různých paliv, jako je například udržitelné letecké palivo a v příští generaci letadel dokonce i vodík," tvrdí vedoucí programu Wing of Tomorrow ve společnosti Airbus Sue Partridgeová.

[chooze:article;value:566075]

Největší konkurent Airbusu, americký Boeing, se ve zefektivňování letu rozhodl jít jinou cestou. Ve svých modelech 777X změnil architekturu kabiny, nainstaloval do ní až 400 sedadel pro cestující a zkonstruoval tak největší dvoumotorové komerční letadlo na světě.

"Zdvojnásobili jsme také kapacitu úložného prostoru a zmenšili některá zařízení o 40 %. Kromě toho jsme pro ještě větší pohodlí cestujících a lepší výhled na oblohu zavedli větší okna, která jsou umístěna výše na trupu a nabízejí lepší výhled ven," vyzdvihuje přednosti stroje regionální ředitelka marketingu kabin ve společnosti Boeing Laura Fitzgeraldová.

[chooze:article;value:565486]

Boeingu se i přes nedávné problémy podařilo novými modely zákazníky přesvědčit. Hned první den veletrhu si dvacet letadel typu 777X objednala korejská Korean Air.

Boeing už eviduje objednávku na sto strojů od katarských aerolinek. Zákazníky ale oslovil i úsporný Airbus. Podle výrobce si 27 aerolinek objednalo celkem 550 strojů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.