Firmy budou muset v inzerátech uvádět mzdu. Chystají se i změny pravidel home officu

Jakou konkrétní mzdu či plat vám chce zaměstnavatel nabídnout, byste podle chystané novely měli vědět ještě před tím, než se vydáte na pohovor. "Bude v rámci inzerátů zaměstnání uvedená i výše výdělku," uvedla místopředsedkyně KDU-ČSL a poradkyně ministerstva práce a sociálních věcí Šárka Jelínková.

Lidé to vítají. Podle zaměstnavatelů to ale může poškodit trh práce. "Je to trh, konkurenční trh. Jde o to, jak je kdo konkrétně šikovný, jak se zaměstnavateli dokáže prodat. Mně tyto návrhy zavání rovnostářstvím," uvedl výkonný ředitel Unie zaměstnavatelských svazů Vít Jásek.

[chooze:article;value:481470]

Ministerstvo práce a sociálních věcí zveřejňováním výdělku ale cílí především na narovnávání platové nerovnosti mužů a žen. Vláda se k tomu minulý týden zavázala přijetím evropské směrnice. "Lidé mají mít za stejnou práci stejnou odměnu, stejné peníze bez ohledu, jestli je to muž či žena," sdělil premiér Petr Fiala (ODS).

Zveřejnění nabízené mzdy by mohlo také demotivovat stávající zaměstnance, kteří třeba pracují za nižší mzdu. Novela zákoníku práce by měla také upravovat podmínky práce z domova. "Například by náležel zaměstnancům takový paušál za hodinu práce z domova, který by měl pokrýt náklady za energie," doplnila Jelínková.

Podle informací TV Nova by mělo jít zhruba o tři koruny za hodinu. "To, že by se mělo pracovat na home office, by znamenalo pro zaměstnavatele zvýšené náklady. Domnívám se, že v tuto chvíli bychom dalšími zaměstnavatele neměli zatěžovat," myslí si poslanec Aleš Juchelka (ANO).

Zaměstnavatel ale bude mít možnost u konkrétních pozic, nebo i pro konkrétní časy, práci z domova zamítnout. "Důležité je, že nebude povinnost zaměstnavatele kdykoliv jakémukoliv zaměstnanci dát," řekl viceprezident Hospodářské komory ČR Tomáš Prouza.

Novela má také zlepšit podmínky lidí pracujících na dohodu. Ministerstvo práce a sociálních věcí ji chce dokončit na začátku příštího roku. Vláda by ji měla projednat nejpozději v březnu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.