Firmy před Vánoci potřebují brigádníky. O zájemce je ale nouze

K Vánocům neodmyslitelně patří vánoční stromečky. Jenomže než se dostanou k nám domů, musí je nejprve někdo uřezat, zabalit a prodat. Jaroslav Batka platí brigádníkům za prodej vánočních stromků 200 až 250 Kč na hodinu, přesto nemůže lidi na práci sehnat. 

"Protože je to všechno těžká manuální práce, celý den na nohách, tak ti lidé raději půjdou někam do fabriky, kde si vydělají sice třeba menší peníze, ale mají stálý oběd, stálé počasí," vysvětluje pěstitel vánočních stromků. 

[chooze:article;value:525858]

​Možná ještě větší řehole je prodej kaprů. Touto prací si ale můžete přijít i na 15 tisíc za pět dní. "Cena je neúprosná. Je to práce v zimě, se studenou vodou, kuchání ryb. Rybáři mají výhodu, že znají tu problematiku a umí zacházet s rybou," říká předseda Moravského rybářského svazu Michal Butnikošarovski. 

Prodejci, jejichž zboží často nacházíme pod stromečkem jako dárek, musejí také posilovat. Brigádníci si sice nevydělají tolik peněz, ale jsou v teple. Například v řetězci Datart platí 120 Kč na hodinu. "Před Vánoci nabíráme o 18 až 20 % brigádníků více. Potřebujeme posílit zejména oblast logistiky, našich prodejen a potom zákaznického centra," prozradila mluvčí prodejce elektroniky Petra Psotková. 

A jak už to před Vánoci bývá, Ježíšek často nestíhá, a tak je potřeba dárky doručit. "V souvislosti s předvánočním nakupováním v letošním roce jsme již brigádníky začali nabírat. Celkově půjde až o tisíc lidí. Brigádníky najímáme na pozice skladníků," sdělil televizi Nova mluvčí Zásilkovny Kamil Chalupa. 

[chooze:article;value:525726]

​Podle novely zákoníku práce, která je platná od 1. října, budou brigádníci dostávat příplatek za práci o víkendu nebo ve svátek. Pro zaměstnavatele to bude znamenat vyšší výdaje.

"Je otázkou, zda nezvolí jinou formu, například částečné úvazky na pracovní smlouvy, částečně na živnostenské listy, švarcsystém nebo smlouva o dílo. Nebo část těch výkonů může spadnout i do šedé ekonomiky," vyjmenovává ekonom Petr Studnička. 

Průměrná hodinová mzda pro brigádníka by se měla letos pohybovat od 140 až 170 korun za hodinu. Liší se samozřejmě podle místa a druhu výkonu práce.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.