Firmy se bouří proti koncesionářským poplatkům. Vyšly by je příliš draho

Pokud návrh na zvýšení koncesionářských poplatků projde, plácne se přes kapsu i majitel mlékárny pan Fess, a to přesto, že rádiový přijímač by na provozovně jeho zaměstnanci stejně přes hluk strojů neslyšeli a televizi tam z hygienických důvodů mít nemohou. "Mně připadá, že se ten svět fakt už zbláznil. Platíme jako domácnosti rádia, platíme televizi, ale vždyť zaměstnanci v práci nekoukají na televizi," divil se.

Nově totiž vznikne povinnost platit za všechny přístroje, tedy i za chytré telefony nebo tablety. Místo složité evidence přístrojů má být zavedeno zjednodušení spočívající v tom, že se platba vypočítá podle počtu zaměstnanců. Jenže zaměstnanci na to dle svých slov nemají čas ani prostor.

Pan Fess má čtyřicet zaměstnanců a za televizi a několik rozhlasových přijímačů platí zhruba 500 korun měsíčně, tedy 5 400 ročně. Podle nového vzorce by ročně platil o zhruba 12 tisíc korun víc.

[chooze:article;value:521038]

​Návrh připadá navíc mnohým nespravedlivý. Třeba výrobní firmy s mnoha dělníky na montážní lince žádnou audiovizuální techniku nepotřebují. Naopak v menších IT firmách má služební počítač a mobil každý. Platit budou muset všichni.

"Ten zákon, jak je napsaný, by se dotkl všech firem v České republice. Zaměstnanci ale opravdu nemají při práci čas sledovat televizi," zhodnotil Ondřej Ferdus ze Svazu dopravy a průmyslu ČR. "My nechápeme, proč by velká průmyslová firma zaměstnávající dělníky ve výrobě měla platit nějakých 258 tisíc korun ročně za koncesionářské poplatky," dodal.

Opozice s krokem zvýšit koncesionářský poplatek o 25 korun na 160 korun měsíčně a rozhlasový o deset korun na 55 korun nesouhlasí a nadšení pro změnu mírní i poslanec a ekonomický expert ODS Jan Skopeček. "Já myslím, že to byl nějaký výkop, že ta debata o koncesionářských poplatcích bude následovat. A já se budu ptát, jakou to má logiku," řekl.

"Ta zásadní otázka je, jestli vůbec ve 21. století platit, nebo neplatit koncesionářské poplatky. My víme, že celá řada zemí EU od toho ustupuje," uvedl poslanec Aleš Juchelka (ANO). Navíc by prý docházelo k dvojí úhradě koncesionářských poplatků. Poprvé je zaplatíte za domácnost, podruhé padnou na vašeho zaměstnavatele.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.