Moderní bydlení

Florida se připravuje na katastrofu. Do úderu hurikánu Milton zbývají hodiny

Obyvatelé Floridy se jen necelé dva týdny po ničivém hurikánu Helene, který měl ve Spojených státech na svědomí nejméně 230 obětí, připravují na další, možná ještě horší bouři. Milton sice v posledních hodinách zeslábl na hurikán čtvrté kategorie, i tak má ale na pevninu udeřit s rychlostí větru přes 200 kilometrů v hodině.  

"Musíme se připravit na katastrofické dopady. Bude to ničivá bouře, která může navždy změnit komunity, které se stále vzpamatovávají z hurikánu Helene. Okamžitě vyhledejte bezpečí. Nesmíme přijít o další životy," varovala vedoucí Floridské divize pro řízení mimořádných událostí Deanne Criswellová.

Varování před hurikánem vydaly úřady na Floridě pro více než 12 milionů obyvatel. Nejvíc ohrožené je západní pobřeží. "Pokud to právě slyšíte, připravte se okamžitě na evakuaci. Utečte před vodou, schovejte se před větrem," vyzvala starostka Tampy Jane Castor.

[chooze:article;value:577536]

​"Téměř na celém západním pobřeží Floridy platí varování před bouří. Očekáváme záplavovou vlnu, která bude dosahovat až do výšky 4,5 metru," uvedl ředitel Národního centra pro hurikány Michael Brennan.

"Připravuji se na druhé kolo. Snažím se zachránit to málo, co mi zbylo, a zajistit, co se dá," popsal obyvatel Clearwater Beach Demetri Kousathanas.

"Ze všech trosek se po příchodu dalšího hurikánu stanou střely. Mluvíme o větru o rychlosti nad 200 km za hodinu. Každá z těchto věcí se pak stává zbraní, která začne způsobovat další škody," vysvětlil majitel domu v Clearwater Beach Arnie Bellini.

"Nevím jak, ale naštěstí se nám podařilo uchránit dům před hurikánem Helene. Ale tentokrát si myslím, že takové štěstí mít nebudeme," svěřila se obyvatelka Clearwater Beach Yara Lapathakisová.

[chooze:article;value:577673]

​Zatímco lidé se z ohrožených oblastí hromadně evakuují, čerpacím stanicím dochází palivo. Na hurikán se připravují i v některých akvarijních světech. Například tučňáky přemísťují do vyšších pater.

Lovci hurikánů mezitím sbírají data z oka bouře pomocí letounů P-3 Orion – původně protiponorkových stojů vyrobených během studené války.

Podle klimatologů jsou hurikány ničivější než dřív následkem změn klimatu. Ty jen u hurikánu Helene zvýšily podle výpočtu meteorologů množství srážek a rychlost větru asi o deset procentních bodů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.