Fotograf královské rodiny zachytil peprné chvíle. Byl jsem jako Bond, říká

[chooze:gallery;value:30355]

​Fotograf Lionel Cherruault strávil 20 let fotografováním královské rodiny. "Začínal jsem s focením poměrně brzy, když mi bylo 19 let. V začátcích jsem nejvíce fotil našeho nového krále Karla III., tehdy prince Charlese, který byl ještě svobodný, ještě ani nechodil s Dianou," nastínil Cherruault exkluzivně v pořadu Svět za hranicemi.

Stát se královským fotografem přitom nebylo zdaleka tak složité, jak by se mohlo zdát. "Dokončil jsem svou práci v londýnské agentuře a o víkendu jsem jel autem do Windsoru, tam jsem začal fotit prince Charlese. Vlastně to tenkrát nebylo nijak oficiální. Agentura pak projevila zájem, abych se na královskou rodinu zaměřil," řekl.

Na léta, během kterých fotil pro královskou rodinu, vzpomíná jako na jedny z těch nejzajímavějších v životě. "Fotil jsem královnu Alžbětu II., vévodu z Edinburghu – prince Philipa, princeznu Margaret, prince Charlese, prince Andrewa, také princeznu Dianu a její syny. Bylo to úžasné. Tolik různých osobností, příležitostí a akcí, kterých jsem se díky tomu mohl zúčastnit," podotkl fotograf.

[chooze:article;value:502652]

Byl i u začátků vztahu prince Charlese a lady Diany. "Lidé se o ně tak moc zajímali, bylo to až něco neuvěřitelného. Pro mě, jako pro mladého fotografa, to bylo něco jako James Bond. Vlastně jsem přeskakoval z jednoho letadla do druhého a mnohdy jsem se to dozvídal na poslední chvíli, kam je budu doprovázet. Byla to vážně zábava," zavzpomínal Cherruault.

Bez nadsázky by se dalo říct, že Cherruault byl u nejvýznamnějších okamžiků britské královské rodiny z konce 20. století. "Svatba Charlese a Diany byla výjimečná. Byl to totiž začátek nové éry. Tato událost zajímala celý svět, všichni tam byli šťastní, bylo krásné tu radost zvěčnit. Bohužel mi v hlavě utkvělo také něco velmi smutného. Když se do Londýna vrátila rakev princezny Diany, to bylo velmi těžké. To byl oproti tomu konec jedné éry," doplnil. 

Nad fotkami, které fotografové vyfotí, nemá překvapivě královský palác žádnou kontrolu. "Mohli jsme fotit, jak jsme chtěli, a tak by to i mělo být. I proto lidé ale mohli bohužel vidět i nějaké hloupé fotografie, kdy například vítr foukl někomu pod sukni nebo něco takového. Takže oni nad tím nemají vůbec žádnou kontrolu. Neměli jsme žádná pravidla, jenom jsme vždy pobíhali a prali se o ta nejlepší místa," vysvětlil fotograf.

[chooze:article;value:500252]

​Cherruault rád také vzpomíná na osobní setkání se členy královské rodiny. "Potkal jsem krále, princeznu Dianu, královnu a vlastně v podstatě všechny. Pokaždé byli všichni absolutně šarmantní. Všichni z nich byli vždy schopní uzpůsobit konverzaci podle toho, s kým se bavili. Mluvil jsem třeba s královnou, která pravidelně diskutuje s hlavami států z celého světa a teď najednou mluvila s tímhle nevýznamným fotografem, který nic nevěděl, jenom jak držet kameru. Ale oni se uměli bavit s námi všemi, což mi pokaždé připadalo jako zázrak," míní.

Podrobně si vybavuje třeba konverzaci s králem Karlem. "Dvakrát se mě zeptal, čím se živím. Poprvé jsem mu řekl, že jsem fotograf. Podruhé jsem ho pokáral, že se mě na to ptal už minulý týden, a on vyprsknul smíchy a já také. On mezi naším prvním a druhým setkáním pravděpodobně potkal dva tisíce jiných lidí, bylo nemožné, aby si mě pamatoval," uzavřel.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.