Fotograf zachytil nezvyklou polární záři. Jedná o extrémně vzácný typ

Řada turistů vyráží od října až do dubna na Island s nadějí, že se jim podaří spatřit polární záři. Úkaz, který se však povedlo zachytit fotografovi Jeffu Daiovi během dovolené nad kráterem Kerid, ale doslova vyráží dech. Nešlo totiž o typickou podívanou.

Pruh dokonalého zeleného světla se pořádně rozvibroval a chvíli to vypadalo, jako by polární záře měla kudrlinky a vlnila se do nějakého rytmu. "Odborník mi vysvětlil, že tvorba těchto kudrnatých struktur může souviset s prouděním částic řízeným vlnami ultra nízké frekvence," uvedl Dai na instagramu.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Jeff Dai (@jeffdaiphoto)

Podle expertů se jedná o velmi vzácný jev. Vlny ultra nízké frekvence jsou totiž neviditelné a ve většině případů je zachytí pouze speciální přístroje. "V tomto případě však umožnily pulzace slunečnímu záření proniknout do magnetosféry a vytvořit jedinečný pás světla, který získal tvar vln nahoře," píše portál Live Science.

Polární záře vznikají poté, kdy se elektricky nabité částice slunečního větru z magnetosféry srazí s atomy kyslíku nebo dusíku v horních vrstvách zemské atmosféry. Zpravidla tento jev můžeme pozorovat v podobě světelných pruhů.

[chooze:article;value:536598]

Existuje však několik typů vln ultra nízké frekvence a podle odborníků není zcela jasné, který typ tyto kudrlinky vytvořil. Magnetické otřesy totiž nezachytilo žádné vědecké zařízení. "Na základě snímků odhadujeme, že magnetické pulzace měly vlnovou délku přibližně jednoho kilometru," doplnili experti.

Nad Českem se objevila polární záře. Podívejte se na reportáž (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.