Fotovoltaické elektrárny: Souhlas s připojením k síti není automatický

Možnosti připojení domácí fotovoltaické elektrárny (FVE) k veřejné elektrorozvodné síti jsou dvě. Standardní režim umožňuje přebytky elektřiny z vlastní výroby dodávat do sítě a inkasovat za ně sjednanou cenu. Zjednodušený režim povoluje pouze krátkodobé technické přetoky, za něž se naopak musí hradit poplatky, a správným nastavením střídače je potřeba zajistit, aby z FVE do sítě pokud možno žádná elektřina neodcházela. Samostatnou kapitolu tvoří takzvané ostrovní systémy, kterým věnujeme samostatný článek.

[chooze:article;value:488079]

​Před instalací domácí fotovoltaické elektrárny je nutno podat příslušnou žádost o připojení k distribuční síti. Kvalitní společnosti, které se realizací FVE zabývají, ji obvykle podávají sami jménem svých zákazníků, případně jim s administrativou pomohou.

"Provozovatel distribuční soustavy ověří, že dané odběrné místo splňuje všechny požadavky pro připojení fotovoltaické elektrárny k síti. Pokud ano, vaše žádost je schválena. Stále častěji se ale stává, že kvůli zvýšené poptávce po FVE nemá distribuční síť v některých oblastech dostatečnou kapacitu a žádost je zamítnuta. Alternativou je dočasné připojení pouze ve zjednodušeném režimu do doby, než bude kapacita sítě v lokalitě posílena," vysvětluje člen představenstva společnosti Centropol Jiří Matoušek.

Nejčastější důvody zamítnutí žádosti o připojení FVE:

  • Žádáte o připojení příliš velké solární elektrárny

Řešením může být instalace FVE s nižším výkonem. Nechte si ale spočítat, zda se vám solární elektrárna se změněnými parametry  stále vyplatí.

  • Distribuční síť v dané lokalitě nemá dostatečnou kapacitu a je nutné ji posílit

V oblasti se pravděpodobně musí posílit trafostanice. Správce distribuční soustavy s vámi zřejmě podepíše smlouvu o smlouvě budoucí, nebo vám povolí dočasné připojení FVE ve výše zmíněném zjednodušeném režimu. Budete tak moci vyrábět elektřinu pro své použití, ale do distribuční sítě nesmí odcházet žádné přetoky. Jakmile se kapacita distribuční sítě zvedne, požádáte o změnu připojení na standardní režim.

"Na území České republiky působí tři distributoři elektrické energie – ČEZ Distribuce, EG.D a PREdistribuce. Každá z těchto společností má odlišné požadavky na podobu elektroměrového sloupku pro schválení žádosti o připojení k distribuční síti. Může se proto stát, že žádost, která byla kamarádovi na severu Čech schválena, bude vám, protože bydlíte na jižní Moravě a máte jiného distributora, zamítnuta," připomíná Matoušek.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.