Fotovoltaika s ohřevem vody: Jde o jednoduché řešení za nízkou cenu

Tento typ fotovoltaické elektrárny využijí hlavně domácnosti s malou spotřebou elektrické energie a vyšší spotřebou teplé vody, kdy veškeré přebytky putují právě na ohřev vody v bojleru. "Z naší zkušenosti ale víme, že tato varianta není mezi zákazníky příliš oblíbená. Nemají totiž možnost uchovávat elektřinu pro pozdější využití nebo pro případ výpadku elektrické energie, protože do sestavy není zapojena baterie, do které se jinak nevyužitá elektřina ukládá," vysvětluje Jakub Rous ze společnosti Viapower.  

Fotovoltaika s ohřevem vody je nenáročné řešení, které se obejde bez větších stavebních úprav a je prakticky bezúdržbové. Stačí pouze na střechu domu nainstalovat fotovoltaické panely požadovaného výkonu a solárními kabely je propojit s FVE střídačem. Následně je výkon solární elektrárny vyveden do elektrického okruhu v domě. A tím se zajistí chod spotřebičů. Energie, kterou v danou chvíli domácnost nevyužije, je automaticky převedena do topného tělesa v bojleru k ohřevu vody. Jakmile dojde k nahřátí bojleru a dům nevyužije ani tuto elektrickou energii, dochází k přetoku elektrické energie do sítě.

[chooze:article;value:483888]

Kromě vlastní realizace fotovoltaické elektrárny (konstrukce panely, střídač, rozvaděče) je nutné provést také úpravu odběrného místa tak, aby splňovalo podmínky pro distribuci. Bez této úpravy nelze být paralelně spojen s distribuční sítí, a tím pádem posílat přetoky.

"Zde je důležité zmínit, že pokud vlastníte plynový bojler, vodu pomocí solární energie neohřejete. V takovém případě musíte buď investovat do elektrického nebo kombinovaného bojleru, či si do plynového bojleru pořídit elektrickou patronu," upozorňuje dále Rous.

Výkon FVE s ohřevem vody si můžeme ukázat na jednoduchém příkladu domácnosti, která si na střechu domu nainstalovala solární elektrárnu o výkonu cca 2 kWp. Ta během letního slunečného dne vyrobí kolem 10 kWh elektrické energie, která postačí na ohřev cca 200 litrů vody na teplotu 50 stupňů (vodu ohřeje za cca 4 hod.). Pokud bude pod mrakem, sníží se výkon fotovoltaiky zhruba na polovinu, v zimních měsících až na jednu čtvrtinu.

"Tento typ fotovoltaické elektrárny je určen převážně pro domácnosti s vyšší spotřebou vody. Dotace je odvislá od velikosti instalovaného výkonu fotovoltaické elektrárny. V maximální výši 125 000 korun. Návratnost investice je tak přibližně 6 let," uvádí člen představenstva společnosti Centropol Jiří Matoušek.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.