Francie a Británie pomáhají Ukrajině. Rusko nezastavíte, vzkázal Putin

Čtyřicet raket dlouhého doletu Scalp a několik stovek bomb. Francie na Ukrajinu pošle další vojenskou pomoc. Na dvouhodinové tiskové konferenci to oznámil francouzský prezident Emmanuel Macron. Ten zároveň varoval před ruským vítězstvím. Ukrajině totiž zásoby munice rychle docházejí.

"Nemůžeme a nesmíme nechat Rusko zvítězit, protože by to ohrozilo bezpečnost Evropy a sousedů Ruska. Připustit ruské vítězství ve skutečnosti znamená připustit, že pravidla globálního řádu mohou být ignorována," uvedl Macron.

[chooze:article;value:536324]

Francie tak následovala Velkou Británii. Předseda britské vlády Sunak před pěti dny osobně Volodymyru Zelenskému slíbil pomoc na příští rok v hodnotě přes 70 miliard korun. Zastavily se naopak dodávky ze Spojených států do té doby, než se podaří získat souhlas republikánů s dalším financováním pomoci.

Odmítavě se k finanční pomoci prostřednictvím Evropské unie staví Slovensko a Maďarsko. "Chceme, aby finanční pomoc Ukrajině byla poskytována mimo rozpočet EU. Proto chceme o změně rozpočtu a o pomoci Ukrajině jednat odděleně," prohlásil maďarský premiér Viktor Orbán.

Ukrajině kromě dělostřeleckých granátů dochází i rakety do protiletadlových systémů. Toho chce Rusko podle slov svého prezidenta využít a v posledních týdnech zintenzivnilo raketové útoky.

[chooze:article;value:536754]

"Nejenže jejich protiofenzíva selhala, ale ruská armáda má ve svých rukou iniciativu. Pokud bude konflikt pokračovat, utrpí Ukrajina velmi vážné a nenapravitelné škody. Rusko není možné porazit," vzkázal Putin.

Okupanti tak dál denně ostřelují ukrajinská města. Při středečním nočním útoku na Charkov bylo zraněno 17 lidí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.