Francie chce na olympiádě zvýšit bezpečnost. Nasadí chytré kamery

Kamery, které rozeznají podezřelé odložené zavazadlo, nepokoje v davu nebo lidský obličej. O jejich instalaci uvažuje Francie jako o bezpečnostním opatření pro olympijské hry v roce 2024. Zelenou dal nově návrhu tamní senát.

"Samozřejmě z hlediska zajišťování bezpečnosti je to nástroj, který je užitečný. Ty technologie neskutečně pokročily a je díky tomu možné skutečně zachycovat konkrétní obličeje a srovnávat je například s databází hledaných zločinců," myslí si bezpečnostní analytik Josef Kraus.

Jenže právě systémy na rozpoznávání obličejů považuje za problematické část europoslanců. Ti by je rádi zakázali napříč Evropskou unií v rámci zákona o umělé inteligenci, který se nyní připravuje. "Největší nebezpečí je, že systém vás zachytí, když vybočujete svým chováním z davu. Nutí společnost se přizpůsobovat. Lidé se pak snaží chovat co nejvíc jako ostatní," vysvětluje rizika německý europoslanec Patrick Breyer.

[chooze:article;value:486492]

"Já si myslím, že je to naprosto nepřijatelné. Takovéhle systémy vidíme v autoritářských režimech a víceméně vedou k tomu, že je možné identifikovat každého člověka na každém jeho kroku," souhlasí s ním jeho kolega z České pirátské strany Marcel Kolaja.

Podobné systémy už teď běžně fungují například na letištích, hlavně v západní Evropě, ale také v obchodních centrech nebo nemocnicích.

[chooze:article;value:486411]

Ne všichni europoslanci ale mají k této technologii odmítavý postoj. "Mně tyto technologie nevadí a nechal bych na rozhodnutí každého státu Unie, ať si zvolí, jakými způsoby a jakými prostředky zajistí bezpečí svých občanů," říká Ondřej Knotek z hnutí ANO.

Francie by zavedením systému ráda předešla nepokojům, které zemi zachvátily například na konci loňského roku při fotbalovém mistrovství světa. Považuje ho také za prevenci teroristických útoků.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.