Francie se dohodla s Čínou: Chystají plán, jak ukončit válku na Ukrajině

Macron se před dvěma týdny v Pekingu domluvil se Si Ťin-pchigem, že Francie a Čína budou spolupracovat na vzniku mírového rámce pro Ukrajinu. Na základě něj by se mohly zahájit mírové rozhovory mezi ní a Ruskem.

S odvoláním na anonymní diplomatické zdroje o tom informovala agentura Bloomberg. Přípravu plánu dostal na starosti Macronův zahraničněpolitický poradce Emmanuel Bonne a za čínskou stranu bývalý ministr zahraničí Wang I. Měl by přinést záruky pro obě válčící země a uklidnit obavy Ruska z ohrožení jeho hranic, jak často skloňují tamější politici.

[chooze:article;value:498564]

Podle něj to však nebude nic jednoduchého. "Jak zdůraznil prezident Si Ťin-pching, k vyřešení této krize neexistují žádné zázračné pilulky. Všechny strany budou muset získat vzájemnou důvěru, aby vytvořily podmínky pro příměří a mírová jednání," řekl Wang.

Paříž je optimističtější. Pokud vše půjde podle plánu, francouzská strategie počítá s tím, že první setkání zástupců Ruska a Ukrajině by se mohlo uskutečnit už letos v létě.

[chooze:article;value:500028]

"Čína podporuje Evropu, která má vlastní základní a dlouhodobé zájmy, aby prosazovala co nejrychlejší obnovení mírových rozhovorů a vytvořila vyvážený, účinný a udržitelný evropský bezpečnostní rámec s ohledem na rozumné zájmy různých stran," uvedl mluvčí čínského ministerstva zahraničí.

Ne na všechno, s čím Macron přišel, ale Si Ťin-pching přistoupil. Odmítl třeba návrh šéfa Elysejského paláce na setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Ten nemá nejvřelejší vztah ani s Macronem, jenž ho loni rozzuřil výrokem, že by Západ "neměl ponižovat Rusko", připomíná BBC. Vysloužil si za to kritiku i od několika dalších spojenců.

[chooze:article;value:500558]

Otazníkem zatím zůstává, jak na Macronovo snažení zareaguje zbytek Evropy a Spojené státy americké. Kyjev i některé západní země odmítají jakékoliv ústupky Moskvě, návrh na mír, který by Rusku umožnil ponechat si alespoň část okupovaných území, by tak nepřipadal v úvahu. Znepokojení vyvolávají i úzké vazby Číny na Rusko.

Macronova kancelář potvrdila, že Bonne bude jednat s Wangem a že o tom Paříž informovala spojence. Podrobnosti ale sdělit odmítla.

Macron se v Pekingu snažil napravit evropsko-čínské vztahy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.