Francie vytáhla do boje s inflací. Řetězce si dobrovolně zastropují ceny

Nákup, který stál před rokem v přepočtu 2 300 korun, teď stojí 2 800 korun. Francie bojuje s rekordně vysokými cenami. Pomoci Francouzům by mohl návrh na jejich krátkodobé zastropování. Tamní vláda se na něm dohodla s obchodními řetězci.

"Za prvé získáme nejnižší možné ceny tím, že snížíme distributorské marže, což bude prodejce stát několik stovek milionů eur. Za druhé si budou produkty distributoři svobodně vybírat jednoduše proto, že věřím ve volný obchod," prohlásil o dohodě s obchodníky francouzský ministr financí Bruno Le Maire.

Produkty se sníženou cenou budou pro lepší přehled zákazníků speciálně označené. Jenže někteří lidé se obávají, že bez jasně nastavených pravidel nebudou chtít prodejci ceny fixovat příliš nízko a pro zákazníky tak žádné reálné výhody nepřinesou. A také hrozí, že si případnou ztrátu budou řetězce kompenzovat na jiných produktech. Na to by ale měla dohlížet inspekce.

[chooze:article;value:493663]

"Jestli chceme, aby všechno, co prodáváme, bylo levnější, jaký má smysl soustředit se jenom na špičku ledovce? Pojďme se bavit i o dalších krocích, které by pomohly – třeba o cenách paliv," myslí si šéf francouzské unie maloobchodníků Michel-Edouard Leclerc.

Zafixování cen hrstky potravin na pár dní podle mnohých Francouzů nic moc nevyřeší, a to hlavně teď, když jim hrozí pozdější odchod do důchodu, ze kterého navíc mnozí ani nevyžijí. Proti důchodové reformě v úterý v ulicích francouzských měst protestoval více než milion lidí.

[chooze:article;value:493473]

Plánovaný model zastropování cen ve Francii se nelíbí ani v Česku. Podle ministerstva zemědělství to není dobrá cesta a inspirovat se francouzským přístupem prý určitě nehodlají. "Rozhodně neplánujeme jakékoliv umělé zásahy do tržního prostředí. Zastáváme pravidla volného trhu. Ten ale musí kontrolovat příslušné úřady, které k tomu mají kompetenci," sdělil televizi Nova mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

"Úvahy o zavedení zastropování cen potravin je třeba odmítnout. Jako příklad špatné praxe může sloužit Maďarsko. I přesto, že je v Maďarsku na základní potraviny do konce dubna 2023 cenový strop, ceny některých z nich jsou několikanásobně vyšší než před několika lety. To je cesta, kterou jít nehodláme," dodal Bílý.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.