Francii před zahájením olympiády ochromily útoky na železnici. Dotklo se to i sportovců

Na závažný vandalismus upozornil v pátek francouzský státní dopravce SNCF, jak uvádí televize France24. "Společnost SNCF se přes noc stala obětí souběžně probíhajících zákeřných činů. Došlo k žhářským útokům s cílem poškodit naše zařízení," popsala společnost.

"Jedná se o rozsáhlý útok s cílem ochromit síť (vysokorychlostních vlaků, pozn. red.) TGV," řekl dopravce agentuře AFP. Dodal, že bude muset zrušit mnoho linek a situace potrvá "přinejmenším celý víkend, kdy budou probíhat opravy".

[chooze:article;value:566180]

"Provoz TGV na atlantické, severní a východní trase je vážně narušen. Některé vlaky odkláníme na běžné tratě, ale velkou část z nich budeme muset zrušit," uvedl SNCF podle webu The Local. Zasažena nebyla pouze jihovýchodní linka, protože pokus o narušení sítě se podařilo překazit.

Při útocích měli vandalové přestříhat kabely ve skříních signalizace podél tratí a následně je zapálit. Kromě toho bylo nedaleko pařížského předměstí Montparnasse k přetržení trolejového vedení. Podle zdroje blízkého AFP mělo jít o koordinovanou sabotáž. Vlaky, které dopravce nezrušil, nabíraly velká zpoždění. Problémy v dopravě se dotknou asi 800 tisíc lidí.

[chooze:article;value:559827]

"Je to naprosto otřesné," řekla televizi BFMTV francouzská ministryně sportu Amelie Oudeová-Casterová. "Zaměřit se na hry znamená zaměřit se na Francii," dodala.

"Důrazně odsuzuji tyto kriminální činy, které ohrozí odjezdy mnoha Francouzů na dovolenou. Velký dík patří týmům SNCF, které usilovně pracují na co nejrychlejším obnovení dopravy," napsal na síti X francouzský ministr dopravy Patrice Vergriete.

Kromě řadových cestujících zasáhl výpadek dopravy i sportovce, kteří cestovali ve čtyřech soupravách. "První dva vlaky se sportovci dorazily v pořádku. Třetí vlak je stále na cestě a tým, který cestoval ve čtvrtém, bude přesazen do jiného vlaku," citoval zástupce SNCF Le Parisien. Sobotní doprava pro akreditované týmy a sportovce bude podle společnosti plně zajištěna.

Bezpečnosti na olympijských hrách se věnoval pořad Svět za hranicemi:

"Naše zpravodajské služby a orgány činné v trestním řízení jsou mobilizovány, aby našly a potrestaly pachatele těchto trestných činů," uvedl na X premiér Gabriel Attal. Za pokus o "podkopání národních zájmů" má útočníkům hrozit až 20 let ve vězení.

[chooze:article;value:566180]

Podle deníku Le Parisien provedení útoků odpovídá metodám, které v minulosti používala krajní levice. Vzhledem k tomu, že byly zaměřeny strategické body sítě, což vyžaduje její detailní znalost, vyvstává otázka možné vnitřní spoluúčasti ve společnosti SNCF.

Společnost vyzvala cestující, aby odložili své cesty a zdržovali se mimo nádraží. Útoky přišly v době, kdy se Paříž připravuje na páteční zahajovací ceremoniál, kterého se zúčastní 7 500 sportovců, 300 000 diváků a řada významných osobností. V souvislosti s olympiádou země přijala přísná bezpečnostní opatření.

Víkendový provoz vlaků bude na severní a jihozápadní trase omezen. "Na severu pojede 80 % vlaků se zpožděním jedné až dvou hodin. Na jihozápadě a v Bretani odjedou se stejným zpožděním dvě třetiny vlaků. Cestující budou kontaktováni o jejich spojích prostřednictvím e-mailu a SMS," uvedla SNCF na sociální síti X.

Východní trasa by měla být podle vyjádření společnosti od sobotního rána plně průjezdná. I zde však budou muset cestující počítat zhruba s hodinovým zpožděním. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.