Francouzi přestávají pít víno. Od vinařů ho proto vykoupí vláda

Poptávka po víně klesá, a tak se francouzská vláda rozhodla vyčlenit v přepočtu téměř 5 miliard korun na likvidaci přebytečného moku. "Cílem je trochu ulehčit těžkým krizovým okamžikům, kterými vinaři procházejí," tvrdí francouzský ministr zemědělství Marc Fesneau.

Vinařské sklepy jsou prý téměř po celé Evropě stále plné. Ceny za víno tak prudce klesají a s nimi i platy či výdělky lidí v oboru. Odkoupením prý vláda pomůže vinařstvím, aby je změna na trhu nezlikvidovala. Vinaři za utržené peníze můžou přejít na výrobu jiných produktů. I přesto už zhruba 300 vinařů plánuje ukončit svou činnost.

[chooze:article;value:518526]

Po zvýšení cen za potraviny, energie nebo paliva začali lidé víc šetřit. A tak víno, které si dříve kupovali klidně i do zásoby, nyní považují za nepodstatné zboží. Z vína určeného ke zničení se po oddělení čistého alkoholu budou prý vyrábět zejména parfémy nebo čistící prostředky.

Spotřeba vína klesá podle údajů Evropské komise téměř po celé Evropě. Jenom za tento rok klesla v Itálii o 7 procent, ve Španělsku o 10, ve Francii o 15, v Německu o 22 a v Portugalsku dokonce o 34 procent. Nejmenší zájem je podle průzkumů o červená a růžová vína. Přitom právě ta červená byla dříve ve Francii nejoblíbenější.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.