Francouzi se obávají o oblíbené víno. Rulandské modré mohou zničit vedra

Pinot Noir je jedno z nejznámějších a nejoblíbenějších vín na světě. Tento pro mnohé lahodný mok pochází původně z francouzské vinařské oblasti Burgundsko. Vinice Château de Pommard byla založena už v roce 1726 a Pinot Noir je jejím produktem číslo jedna.

A právě tam se teď potýkají s problémy a vinaři se obávají, že je tato odrůda ve velkém ohrožení. Na vině jsou vysoké teploty, které bobulím velmi škodí.

"Je to velmi těžké, protože tady na našich vinicích skutečně vidíme dopady klimatických změn posledních let. Nejde jen o vysoké teploty, ale také například o bouřky," upozornil manažer vinice Jean-Rémi Fray. "Je to pro mě strašně hrozná představa, protože Pinot Noir miluju, je to moje nejoblíbenější odrůda," doplnil vinař Paul Negrerie.

[chooze:article;value:521738]

Rulandské modré je oblíbené po celém světě a kromě Francie se pěstuje ve Španělsku nebo v Itálii. A samozřejmě i na vinicích u nás. A zatímco Francouzi vysoké teploty proklínají, u nás je vinaři zatím spíš vítají.

"U nás je ten faktor přesně naopak, to znamená opravdu těm světovým odrůdám i jiným se paradoxně díky klimatickým změnám daří lépe," sdělil prezident Svazu vinařů České republiky Martin Chlad.

Francouzští vinaři to ale stále nevzdávají a snaží se přijít na to, jak docílit toho, aby tato odrůda byla odolnější. Stále ale hrozí varianta, že skleničku tradičního pinot noir z francouzského Burgundska už si v budoucnu nedáme.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.