Francouzská policie zatkla v Paříži šéfa aplikace Telegram

Devětatřicetiletý podnikatel, který má francouzské a ruské občanství, byl zatčen na základě zatykače vydaného ve Francií kvůli nedostatečné moderaci platformy Telegram, která se díky svému kódování stala hojně využívaným prostředkem k praní špinavých peněz, obchodování s drogami a sdílení pedofilního obsahu, uvádí francouzská televizní stanice TF1 s odvoláním na své zdroje.

Durov, jehož majetek časopis Forbes odhaduje na 15,5 miliardy dolarů, opustil Rusko v roce 2014 poté, co odmítl vyhovět požadavkům na uzavření opozičních komunit na své platformě sociálních médií VK, kterou prodal.

[chooze:article;value:570123]

Telegram je obzvláště populární v Rusku, na Ukrajině a ve státech bývalého Sovětského svazu. BBC uvádí, že aplikace byla v Rusku zakázána v roce 2018 poté, co Durov předtím odmítl předat uživatelská data. Zákaz byl však v roce 2021 zrušen. Aplikaci pro zasílání zpráv založili Durov a jeho bratr Nikolaj v roce 2013 a nyní má asi 900 milionů aktivních uživatelů.

S odvoláním na zástupce ruského velvyslanectví ve Francii ruská tisková agentura TASS uvedla, že Durovův tým se na zastupitelský úřad zatím neobrátil, ale že proaktivně podniká "okamžité" kroky k vyjasnění situace.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.