Francouzští vinaři mají problém, lidé pijí méně vína. Chtějí kompenzace od státu

Ke každému jídlu sklenka. Tradiční představa o Francouzích už neplatí, poptávka po vínu u nich setrvale klesá. Nyní producenti z oblasti Bordeaux vládě nabídli, že vylejí nadprodukci do kanálu a sníží plochu svých vinic o deset procent, tedy o 15 tisíc hektarů, výměnou za kompenzace od státu ve výši deset tisíc eur za každý hektar, tedy za necelých 240 tisíc korun.

"V celé Evropské unii je nadprodukce vína. Lidé také častěji zvažují, jestli si koupit zrovna to dražší, na které se právě v regionu Bordeaux specializují," vysvětluje pro TN.cz zemědělský analytik Petr Havel.

[chooze:article;value:475966]

​Pokud se podle něj vinice takzvaně vyklučí, tak už jsou naděje na obnovu výroby minimální. "Než se založí nový vinohrad se slušnou produkcí, tak to trvá roky," upozorňuje.

U Francouzů bylo dříve typické stolování v rodinném kruhu, ke kterému patřila i sklenka vína. Teď ale roste počet těch, kteří žijí sami. A jednotlivci podle průzkumu citovaného deníkem Guardian takovou chuť na "nápoj bohů" nemají.

Spotřeba vína klesla za 32 let o 10 procent u věkové skupiny 18 až 35 let. "I když vám vinaři samozřejmě řeknou, že víno je velmi zdravé, tak jeho konzumace nezapadá do zdravého životního stylu," doplňuje zemědělský analytik.

[chooze:article;value:475270]

​Francie je jedním z trhů s nejrychleji rostoucí poptávkou po nealkoholických nápojích na světě, v zemi galského kohouta také stoupá konzumace piva.

Naopak v Česku spotřeba vína už mnoho let roste. "U nás je produkce také podporována poměrně vysokými dotacemi," říká Havel.

Pro vinaře ale není vždy důležitá jen domácí spotřeba. Například největším trhem pro ty portugalské je trh USA. "Portugalsko je 11. největším producentem vína na světě a pátým největším v Evropské unii. Země má čtvrtou největší plochu vinic v EU po Španělsku, Itálii a Francii," uvádí web Newswires.

Celkový vývoz portugalských vín měl v roce 2022 hodnotu přes miliardu dolarů, tedy přes 22 miliard korun. Na export do USA připadala částka převyšující 113 milionů dolarů, což je asi 2,5 miliardy korun.

Počasí udělalo radost vinařům. Začali se sběrem ledového vína:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.