Fronty jsou už teď. Pobočky to ale zvládnou, tvrdí šéf České pošty

Zájem o poštovní služby klesá. V roce 2018 se na pobočkách uskutečnilo 213 milionů transakcí, letos to podle predikcí bude 125 milionů. Pokles poptávky tak činí zhruba 42 procent.

Na provoz pobočkové sítě si firma musí půjčovat i u komerčních bank, řešit tak musí mimo jiné vysoké úroky. Zrušením poboček by však mohla ušetřit zhruba 700 milionů korun ročně, což by podniku mělo pomoci vyhnout se insolvenci.

Zrušit plánuje Česká pošta celkem 300 poboček. Zveřejnila i konkrétní seznam dotčených míst, není ale vyloučeno, že ještě dojde ke změnám. Většina dotčených obcí má k rušení poboček výhrady a chce s vedením podniku dále jednat.

Podle Štěpána je možné vyměnit rušenou poštu za jinou. Pobočky, které navrhnou obce, by ale měly plnit legislativní kritéria jako docházkovou vzdálenost do tří kilometrů a mít dostatečnou kapacitu.  

[chooze:article;value:497535]

Vedle legislativních a ekonomických kritérií byla pro výběr konkrétních míst ke zrušení klíčová také kritéria zákaznického komfortu. Přihlíželo se například k dostupnosti městské hromadné dopravy, počtu parkovacích míst v oblasti nebo bezbariérovému přístupu.

"Počet poboček není měřítkem pro to, jak široká má být poštovní infrastruktura," upozornil Štěpán a připomněl, že zásadní je počet takzvaných přepážkohodin. "Nastavená kapacita odpovídá poptávce po poštovních službách," ubezpečil. Průměrný klient podle něj navštíví pobočku jednou až dvakrát za měsíc. Klasická transakce však podle něj nezabere více než dvě minuty.

S tím, že se budou tvořit fronty, lidé musejí počítat. Žádné dramatické zhoršení by ale nastat nemělo. "Fronty jsou na pobočkách i dnes," upozornil Štěpán s tím, že Česká pošta udělá vše pro to, aby byl zvýšený počet klientů zvládnutelný. Na konkrétních provozních úpravách už pracuje tým manažerů.

Pro příklad Štěpán zmínil město Ústí nad Orlicí, kde se ruší tři pobočky a zůstává jedna. "Kapacita přepážkohodin na zbylé pobočce odpovídá poptávce. Není to tedy tak, že zrušíme tři pobočky a zůstane jedna. Nabídka a infrastruktura poštovní služby bude odpovídat zadání a poptávce klientů," uvedl Štěpán.

Na poštách budou fungovat speciální přepážky určené klientům, jejichž požadavky zaberou více času. Zákazníci mají také dostat možnost objednávat se na konkrétní hodinu.

Kvůli snížení počtu poboček Česká pošta zruší na 950 pracovních míst. Reálně jich ale odejde méně. Části dotčených zaměstnanců chce totiž podnik nabídnout jinou pozici nebo rekvalifikaci. Skutečně propuštěným zaměstnancům pak poskytne odstupné.

"Neznamená to, že z pobočkové sítě odejde 950 zaměstnanců, bude to počet menší. Jednak našim zaměstnancům nabídneme uplatnění v jiných profesích s jinou kvalifikací, v profesích, kde máme nedostatek zaměstnanců (například balíkoví doručovatelé). Zaměstnancům, kteří mají certifikace a odbornost, pak nabídneme participaci na projektu Pošta Partner, kdy mohou sami být provozovateli nebo se stát zaměstnanci společností, které již nyní provozují tyto pobočky a které mají zájem rozšířit provozovny, kde by pracoval námi vyškolený personál," vysvětlil Štěpán.

Uplatnění by podle něj pošťáci mohli najít i v institucích či firmách, které hledají zaměstnance. "Chtěl bych poděkovat Úřadu práce ČR a Vězeňské službě ČR, že s námi začaly projednávat, kde a kolik by mohly zaměstnat zaměstnanců," dodal.

Na celou tiskovou konferenci se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.