FSB zadržela bývalého Putinova spojence. Údajně kvůli extremismu

Informaci o zadržení potvrdili webu RBC.ru dva zdroje z tamní policie a Girkinův advokát Alexandr Molochov. Z domu měli ruského vojenského důstojníka odvést v pátek před polednem a následně začít jeho bydliště prohledávat.

Podle předběžných údajů měl o zadržení nacionalisty, který v posledních měsících začal kritizovat prezidenta Putina, požádat jeden z bývalých členů wagnerovců. 

Na Girkinově telegramu se krátce po poledni objevila zpráva jeho manželky. Potvrdila, že jejího muže zadrželi krátce před polednem, zrovna když nebyla doma. 

[chooze:article;value:514171]

"Podle vrátného vzali mého manžela pod pažemi a odvezli ho neznámým směrem," informovala. "Od přátel se mi podařilo zjistit, že můj manžel byl obviněn podle článku 282 trestního zákoníku Ruské federace (extremismus)," dodala.

Girkin je bývalým agentem FSB. Ukrajina ho kvůli jeho působení na východě země zmítané válkou obvinila z terorismu. Soud v Haagu loni Girkina odsoudil k doživotnímu trestu za to, že dal v červenci 2014 povel k sestřelení malajsijského dopravního letadla nad Ukrajinou. Zemřelo tehdy všech 283 pasažérů a 15 členů posádky.

V posledních měsících Girkin často kritizoval Putina i šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina.

Ruská FSB zrušila stíhání wagnerovců. Organizátory vzpoury spravedlivě potrestáme, řekl Putin (6/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.