Gangsteři vzali útokem věznici v Haiti, osvobodili čtyři tisíce trestanců

Spirála násilí v nejchudší mezi Ameriky se o víkendu roztočila do nejvyšších obrátek. Gangy ovládající 80 procent hlavního města Port-au-Prince se sjednotily a zaútočily na největší věznici. Osvobodily necelé čtyři tisíce trestanců včetně svých uvězněných vůdců, informovala agentura AP.

Policie střežící areál požádala o pomoc armádu, ale marně. “Jsem jediný, kdo zůstal ve své cele. Spali jsme, když začaly létat kulky,“ řekl agentuře Reuters, jeden z necelé stovky vězňů, kteří neutekli, neboť se obávají o život.

V neděli nebyl ve věznici jediný dozorce a hlavní brána zůstala otevřená. Na dvoře leželo několik mrtvých těl. Podle AP se objevily zprávy o útěku vězňů z druhé káznice, kde má být za mřížemi 1 400 lidí.

[chooze:article;value:444187]

​Násilí sužuje Haiti, které se společně s Dominikánskou republikou rozkládá na ostrově v Karibiku, už léta. Situace se zhoršila po atentátu na prezidenta Jovenela Moïseho v roce 2021. Politické moci se chopil premiér Ariel Henry a odmítá kvůli bezpečnostní situaci vyhlásit volby, které se zde nekonaly už od roku 2016.

Poslední vlna nepokojů vypukla ve čtvrtek, kdy premiér odletěl do Keni podepsat dohodu o vyslání mezinárodní ozbrojené pomoci proti gangům pod vedením této africké země.

Jeho nepřítomnosti se snaží využít bývalý elitní policista přezdívaný Barbecue, který se postavil do čela federace gangů. "My všichni, ozbrojené skupiny v provinčních městech i ozbrojené skupiny v hlavním městě, jsme jednotní," prohlásil podle BBC. Jeho cílem je zajmout policejní šéfy a ministry a zabránit premiérovi v návratu do země.

Místo pobytu předsedy vlády nebylo v neděli večer známé. Vláda tou dobou vyhlásila na tři dny výjimečný stav se zákazem nočního vycházení, který začal platit okamžitě od 18 hodin místního času (půlnoc našeho) do pěti hodin ráno.

Počet obětí řádění gangů dosáhl loni čísla 8 400, což je více než dvojnásobek oproti předchozímu roku. Chudou zemi navíc devastují přírodní katastrofy jako zemětřesení či tropické bouře.

Záběry poničených domů po zemětřesení na Haiti (6/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.