Garážová kolonie v Ústí je útočištěm bezdomovců. Město ji chce zbourat

Přímo v garážích nelegálně žije asi deset lidí. Strážníci tak musí místo pravidelně kontrolovat. Bezdomovci tam totiž často třeba rozdělávají oheň, ten se jim leckdy vymkne z ruky. Hasiči tam proto jezdí zhruba jednou do týdne.

"Nejsme schopní odtamtud ty lidi dostat. My se vlastně staráme pouze o to, aby tam zase opět nezahořelo a aby tam aspoň trochu v rámci možností bylo bezpečno," uvedl zástupce ředitele ústecké městské policie Jan Novotný.

[chooze:article;value:538402]

Skládka, která tam vznikla, se bude muset zlikvidovat jako nebezpečný odpad. Mohou tam být totiž injekční stříkačky, chemikálie nebo infekční odpadky.

Z téměř 50 garáží městu zbývá převzít posledních pět. Až se to podaří, bude možné je srovnat se zemí. Najít majitele je ale často oříšek. "S částí to bylo bezproblémové, část měla velké problémy to předat a poslední část, kterou teď máme, tak tu dohledáváme vysloveně tak, že musíme fyzicky za nimi jezdit," popsal náměstek primátora Ústí nad Labem Michal Mohr (SPD).

Nedaleko garáží vedení města odkupuje také pět činžovních domů a má zálusk i na další po celém Ústí, chce totiž mít přehled o jejich nájemnících. Majitelé je ale často prodat nechtějí. "Dodnes není upravená cenová mapa, kdy doplatky jsou tak vysoké, že se vyplatí cizím lidem mít tam byty," doplnil Mohr. Cenová mapa by měla úředníkům ukázat, kolik stojí nájemné po celé republice. Pomoci má tak třeba právě se stanovováním doplatků na bydlení.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.