Gaza může Bidenovi zlomit vaz. Zbraní na invazi má Izrael dost, říká politolog

Pozastavení dodávek americké munice Izraeli je jasným signálem prezidenta Joea Bidena, že požaduje větší zdrženlivost Izraele vůči útokům na civilní cíle. "Já se domnívám, že je to vzkaz Izraelské vládě a možná přímo osobně Benjaminu Netanjahuovi, aby více naslouchali Spojeným státům americkým," řekl amerikanista Jiří Pondělíček.

"Ono to k tomu spělo několik posledních měsíců, kdy americká vláda ústy mnoha vysokých představitelů nabádala Izrael k větší zdrženlivosti a opatrnosti nebo citlivosti vůči civilním škodám," doplnil amerikanista.

Podle politologa Jiřího Lacha ale krok nebude mít v blízké době reálný dopad na bojeschopnost izraelské armády. "Mají dostatečnou zásobu materiálu, aby mohli případnou ofenzivu do Rafáhu provést," argumentoval.

[chooze:article;value:554498]

Pro Bidena může být Izrael Vietnamem

"Je to spíš politická záležitost, je to špatná zpráva pro Netanjahua," pokračoval Lach. Podle Pondělíčka aktuální vývoj vychází hlavně z vnitřní politiky, na straně Spojených států i Izraele. Biden i Netanjahu totiž musí své kroky vysvětlovat i na domácí scéně.

"Část demokratické strany a jejich voličů si nepřeje tvrdý postup vůči Palestincům," potvrdil Lach. "Má to potenciál ovlivnit chování voličů v listopadu během prezidentských voleb. Může to rozmíchat výraznou protibidenovskou atmosféru," doplnil.

[chooze:article;value:554286]

A situaci Bidenovi neulehčují ani protiizraelské protesty, které se v USA rozhořely. Pondělíček současnou situaci připodobnil k té, která v Americe panovala během války ve Vietnamu. Veřejné mínění tehdy donutilo prezidenta Lyndona Johnsona k rezignaci na pokus o znovuzvolení.

"Dal jsem jasně najevo, že pokud Izrael vstoupí do Rafáhu – zatím do něj nevstoupili – nebudu dodávat zbraně, které se v minulosti používaly k vypořádání se s Rafáhem. Je to prostě špatně. Nebudeme dodávat zbraně a dělostřelecké granáty," uvedl Biden rozhovoru pro CNN ve středu. Zároveň připustil, že americké zbraně sloužily k zabíjení civilistů v Gaze.

[chooze:article;value:554573]

"Budeme se i nadále snažit zajistit bezpečnost Izraele, pokud jde o systém Iron Dome a jeho schopnost reagovat na útoky, které nedávno přišly z Blízkého východu," ujistil ale americký prezident.

Reportáž o pozastavení amerických dodávek těžké munice do Izraele:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.