Gaze hrozí epidemie dětské obrny. WHO potřebuje proočkovat statisíce dětí

Očkovací kampaň začne v neděli v centrální části Gazy, přičemž "humanitární pauza" potrvá od 6:00 do 15:00 po dobu tří dnů, informuje agentura Associated Press. Přerušení bojů může být v případě potřeby navíc prodlouženo o další den, uvedl Rik Peeperkorn, zástupce WHO na palestinských územích.

Odborníci tvrdí, že bez očkovací kampaně a bez přestávek v bojích, které by tuto kampaň usnadnily, by mohla v Gaze vypuknout epidemie, která by po měsících války uvrhla civilní obyvatelstvo enklávy do ještě větší bídy. Další třídenní pauza pak bude následovat v jižní Gaze a poté další v severní Gaze.

[chooze:article;value:571659]

WHO a dětský fond OSN UNICEF doufají, že se jim podaří zajistit vakcíny proti polioviru typu 2 pro více než 640 tisíc dětí. Očkovány budou děti mladší deseti let, z nichž každé dostane dvě kapky orální vakcíny proti obrně ve dvou kolech. Druhé kolo očkování bude následovat čtyři týdny po tom prvním.

"Nebudu tvrdit, že toto je ideální cesta vpřed. Ale je to schůdná cesta vpřed," citoval deník Times of Israel zástupce WHO Peeperkorna, podle kterého budou humanitární pauzy koordinovány s izraelskými úřady. Úřad premiéra Benjamina Netanjahua se k tomu zatím nevyjádřil, nicméně ve středu večer odmítl zprávu, že se dohodl na příměří, ale uvedl, že pro humanitární pauzy "vybere určité oblasti v Pásmu Gazy".

Podle zprávy Kanálu 13 se tak Netanjahu a vysocí představitelé obrany rozhodli po silném tlaku amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena, který region navštívil minulý týden.

[chooze:article;value:570967]

​WHO uvedla, že zdravotníci musí proočkovat alespoň 90 % dětí v Gaze, aby zastavili přenos dětské obrny. Do kampaně se zapojí více než 2 100 zdravotnických pracovníků z agentur OSN a ministerstva zdravotnictví Gazy, kteří budou s mobilními týmy pracovat na stovkách míst po celé Gaze.

Nutnost očkovací kampaně vyvstala poté, co neočkovaný desetiměsíční chlapec Abdel-Rahman Abu El-Jedian podle vědců částečně ochrnul po nákaze zmutovaným kmenem viru, který vylučují očkovaní lidé ve stolici.

Dětská obrna byla ve většině částí světa vymýcena v rámci desetiletého úsilí WHO a jejich partnerů. Zdravotníci v Gaze již několik měsíců varují před možným vypuknutím dětské obrny, protože humanitární krize vyvolaná izraelskou ofenzivou narůstá.

Poslední příležitost k příměří s Hamásem, říká Blinken o jednání v Izraeli (8/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.