Generál, který znal Putinovo tajemství, náhle zemřel ve vězení

[chooze:gallery;value:31818]

​Devětašedesátiletý Gennadij Lopyrev měl být podmínečně propuštěn, ale 14. srpna mu byla údajně diagnostikována leukémie a o dva dny později zemřel, uvedl The Telegraph.

Předtím si prý na žádné zdravotní potíže nestěžoval. Jeho smrt oznámil Viktor Boborykin z komise pro veřejný dohled nad věznicemi a označil ji za přirozenou. "Nešlo o žádný trestný čin," cituje deník jeho vyjádření. Lopyreva věznili v trestanecké kolonii poblíž Rjazaně asi 130 kilometrů od Moskvy.

Lopyrev byl generálporučíkem Federální služby ochrany, která má za úkol chránit a střežit ruské ústavní činitele včetně prezidenta. Jako velitel dohlížel na státní objekty na jihu Ruska, jedním z jeho hlavních úkolů byl dohled a zajištění bezpečnosti stavby utajované rezidence prezidenta Vladimira Putina na černomořském pobřeží nedaleko Soči, uvedl časopis Newsweek.

[chooze:article;value:517773]

​Stavba zvaná Putinův palác začala v roce 2005 a spolykala odhadem v přepočtu 22 miliard korun. Je ukrytá v lesích na útesu, pod nímž se nachází velká soukromá pláž. Součástí paláce ve stylu italské renesance je mimo jiné hokejová hala, divadlo, vinice či několik přistávacích ploch pro vrtulníky. Na existenci stavby upozornil po rozsáhlém pátrání tým kolem uvězněného opozičního předáka Alexeje Navalného.

Lopyrev byl jedním z mála lidí, kteří znali všechna tajemství: vchody a východy; slabiny a přednosti této Putinovy nedobytné luxusní pevnosti, uvedl podle The Telegraph renomovaný americký Institut pro studium války.

[chooze:article;value:518244]

​Soud poslal Lopyreva v roce 2017 na deset let do vězení za korupci při zadávání stavebních zakázek. Při domovní prohlídce u něj našli miliardu rublů (asi 237 milionů korun) v hotovosti, napsal web Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda. Lopyrev obvinění odmítl, vše označil za komplot v armádě.

Korupce je v ruských ozbrojených silách rozšířená, není však obvyklé, aby vysoce postavení generálové skončili za braní úplatků před soudem a ve vězení. Výjimkou jsou ti, kteří upadli v nemilost nejvyšších představitelů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.