Generál Šedivý: Izraelci zabili celé vedení Hizballáhu. Bude paralyzovaný

Izraelcům se při pátečním útoku na hlavní budovu Hizballáhu v Libanonu podařilo zabít vůdce hnutí Nasralláha. "Nebyl eliminován pouze Nasralláh, ale celé vedení, dokonce do pěti úrovní, což znamená likvidaci téměř celé velitelské struktury," popsal Šedivý význam úderu.

"Pravděpodobně bude Hizaballáh po nějakou dobu paralyzován. Nebude schopen provést nějaké složitější koordinované operace," pokračoval. To podle něj ale neznamená, že bude hnutí, které funguje jako "prodloužená ruka" Íránu, neschopné jakékoliv aktivity, a menší akce proti Izraeli se tak dají nadále očekávat.

[chooze:article;value:575981]

Izrael si podle něj půdu pro útok připravoval dlouhodobě a je možné, že součástí toho byla i sabotáž komunikačních zařízení členů hnutí. Výbuchy pagerů a vysílaček dříve tento měsíc zabily minimálně 12 lidí a tisíce zranily, uvádí agentura AP. "Pokud nejsou komunikační prostředky, tak se ti lidé musí setkat osobně, čímž se stávají snadnějšími cíli," vysvětlil generál.

V posledních dnech intenzivně eskaluje právě konflikt mezi židovským státem a Hizballáhem, ten ale odstartovaly rozbroje s hnutím Hamás v Pásmu Gazy. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se zavázal Hamás zlikvidovat. To se ale podle Šedivého zřejmě zcela nepodaří.

Podívejte se na celý záznam pořadu Za pět minut dvanáct (29/9/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.