Generál: Svět je na pokraji další války. Nejzásadnější hrozba nepřichází z Ruska

Bezpečnostní situace ve světě se neustále zhoršuje. Bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý popisuje situaci na třech nejohroženějších místech. 

"Nejzásadnější je nyní hrozba z Jihočínského moře. Konflikt USA s Čínou je reálnou hrozbou. Ten trend je z dlouhodobého hlediska nebezpečný a válka může začít například tím, že se Čína pokusí pod svou kontrolu získat Tchaj-wan," upozorňuje pro TN.cz Šedivý.

Jaký názor máte na ostré výroky tureckého prezidenta na adresu Izraele o možnosti vojenského zapojení Ankary v Pásmu Gazy?

V posledních několika letech Erdogan v čele Turecka začíná hrát poměrně významnou a nezávislou roli. Staví se do role vládce regionální velmoci a toto je jen pokračování. Kdyby k tomu konfliktu skutečně došlo, tak by situace v Izraeli nabrala zcela jiných rozměrů.

[chooze:article;value:566224]

Turecko je členským státem Severoatlantické aliance stejně jako USA, které na rozdíl od Ankary pevně hájí zájmy Izraele.

V tom právě spočívá to největší riziko konfliktu s Izraelem. Erdogan nehájí vždy stejné stanovisko jako NATO. On silně zastává svůj názor, který je podpořen islámskou ideologií. V ozbrojeném konfliktu by mohly stát dva členové Severoatlantické aliance proti sobě.

Není naopak naděje, že by se na půdě NATO případné bezpečnostní hrozby urovnaly? Nebo hrozí vystoupení Turecka ze Severoatlantické aliance?

Já už jsem mnohokrát říkal, že jednou k tomuto dojde. Ten trend je skutečně dlouhodobý. Ankara už v minulosti v rámci NATO tak trochu provokovala nákupem ruského protiletadlového kompletu S-400.

Jaký vztah má Turecko s Íránem, který je také silně propalestinský?

Tyto země zcela jednoduchý vztah nemají.

Propalestinské blízkovýchodní státy nalézají společnou řeč jen velmi složitě?

Toto ale musíme brát svým způsobem jako výhodu. A ta jejich nejednotnost nám dává určitý prostor celou tu situaci řešit. Ten trend ale spíše směřuje k tomu, že jsou propalestinské východní státy ochotné se za určitých okolností dohodnout.

[chooze:article;value:566932]

Spojené státy měly v tomto regionu mimo jiné dvě letadlové lodě, jedna tam pravděpodobně zůstává. Neznamená to pro podporovatele Palestiny dostatečnou odstrašující sílu?

Pokud ten konflikt v Izraeli bude pokračovat, je velmi pravděpodobné, že se do něj Turecko nebo Írán zapojí. O tomto scénáři bych ale nechtěl spekulovat. Doufám, že se vše urovná na politické úrovni.

Pokud bychom měli sestavit žebříček největších bezpečnostních rizik ve světě, na jakou příčku byste zařadil Blízký východ?

To by byla třetí příčka. Nejzásadnější je nyní hrozba z Jihočínského moře. Konflikt USA s Čínou je reálnou hrozbou. Ten trend je z dlouhodobého hlediska nebezpečný a válka může začít například tím, že se Čína pokusí pod svou kontrolu získat Tchaj-wan. To by mohlo být příčinou celosvětového nebo silně nadregionálního konfliktu. Blízký východ se spolu s Ukrajinou dělí o druhou a třetí příčku.

Představitelé Francie, Polska a Pobaltí neskrývají své názory, že by za určitých okolností byli ochotní vojensky vstoupit do války na Ukrajině…

Vedení NATO však popřelo, že toto představovalo nějaký alianční konsenzus. Boje by se totiž mohly přenést i na území dalších států.

Analytik: Čína nechce, aby Rusko výrazně prohrálo válku. Je pro ni důležitým partnerem (12/7/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.