Generálové NATO otevřeně mluví o válce s Ruskem. Střední Evropa bude zásadní

NATO by mělo být připraveno na raketové údery v Evropě při možné válce s Ruskem, prohlásil v rozhovoru pro britský portál The Times německý generál Alexander Sollfrank, který je přidělený k NATO jako velitel JSEC v Německu. Severoatlantická aliance sice posílila svou připravenost od začátku ruské invaze na Ukrajinu, Západ se ale ne zcela adaptoval na myšlenku, že válka s Ruskem je reálnou možností.

Předseda Vojenského výboru NATO Rob Bauer řekl v rozhovoru pro britský portál The Telegraph, že takový konflikt by znamenal rozsáhlou mobilizaci civilistů i průmyslu napříč Aliancí. "Musíme si uvědomit, že život v míru není nijak zaručený. A proto se připravujeme na konflikt s Ruskem," prohlásil Bauer .

Sollfrank a další představitelé NATO varovali, že možný konflikt s Ruskem může nastat v následujících třech letech. A Německo by se v takovém konfliktu stalo cílem jako logistický uzel NATO ve střední Evropě.

[chooze:article;value:539400]

​Podle Sollfranka má NATO sice kapacity, aby případnému útoku Ruska odolala, ale vzhledem k rozprostření sil a nedostatku přípravy hrozí, že bude stát před volbami, které jej mohou stát až příliš. Nemusí totiž trpět jen lidé poblíž fronty, ale také v zázemí, což může zahrnovat sabotáže či útoky raketami nebo drony.

Jak upozornil ukrajinský portál Kyiv Independent, zatímco Rusko přechází na válečnou ekonomiku, evropské země mají problémy s vojenskými dodávkami pro Ukrajinu. Panují obavy, že bude trvat celé roky, než se jim opět podaří doplnit zásoby na předválečnou úroveň.

NATO se na možný konflikt připravuje od svého počátku, řekl v TN Live analytik Zdeněk Petráš z Univerzity obrany:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.