Genetici zjistí, co půjde vašemu dítěti. Odhalí sportovní vlohy i hudební sluch

V pražském výzkumném centru zjišťují pomocí vzorku z DNA, jaký sportovní talent mají malé děti. "Díváme se vlastně na gen, který určuje, jestli je dítko vytrvalec, nebo sprinter. Potom se díváme, jestli vlastní takzvaný horolezecký gen," vysvětluje genetička Tereza Hálková. Tento gen znamená dobré vlohy pro horolezce a cyklisty.

"Nejlepší cílová skupina jsou děti předškolního věku, než se pak jejich rodiče rozhodnou, kam směřovat jejich koníčky," dodává k testování Hálková. Odebrat vzorek pro testy si mohou přitom lidé sami doma. Odběr se totiž provádí štětečkem z vnitřní strany tváře.

Genetických testů je celá řada. Kromě sportovních vloh testují experti ve výzkumném genetickém ústavu také umělecký talent, a to konkrétně hudební gen. Ten podle vědců souvisí s hudebním sluchem. Žádný test ale není úplně stoprocentní.

[chooze:article;value:505638]

"Na základě té komplexní analýzy se dá maximálně říct, že má ten člověk například zvýšené riziko, že dostane infarkt v nějakém dřívějším věku. To ale není příliš užitečná informace," dává příklad Václav Hořejší z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd.

I testy sportovních a uměleckých vloh tak mohou lidem pouze poradit. I když zjistí hodně, nikdo vám nezaručí, že vaše dítě bude například hudební virtuóz anebo úspěšný sportovec.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.