Genetika je klíčový pilíř v prevenci zdraví každého z nás

Jako jedna z prvních laboratoří v České republice začala provádět komplexní genetické analýzy, a to nejen z pohledu diagnostického, ale také z pohledu prevence, se kterou jsou úzce spojeny tzv. civilizační choroby, které trápí velikou část naší populace – ať už jde o onkologické, kardiovaskulární onemocnění, cukrovku, nebo obezitu. Díky včasné detekci mutací genů, jež se na vzniku těchto onemocnění podílí, je poté možné nastavit taková opatření, aby onemocnění buď vůbec nepropuklo, nebo aby bylo odhaleno včas a tím se výrazně zvýšil předpoklad úspěšné léčby.

Srdcem společnosti GHC Genetics je bezesporu vlastní, špičkově vybavená, genetická laboratoř, v níž pracuje tým
kvalifikovaných odborníků, který mají na starosti veškeré molekulárně 
genetické analýzy.

Jaké je to být laborantem v takové laboratoři si přímo na místě vyzkoušela naše reportérka Iveta Kořínková a určitě stojí za to se podívat, o jak náročnou a zároveň zajímavou práci se jedná.

Právě díky vlastní laboratoři je možné zajistit komplexní dohled nad samotným testováním, což je významný rozdíl oproti mnoha jiným společnostem, které posílají vzorky do jiných, často i neakreditovaných laboratoří (mnohdy i do zahraničí) a nemohou tak sami napřímo garantovat validitu výsledků, používané certifikované metody apod. Aby bylo možné nabízet komplexní péči a neposílat dále pacienty do dalších zařízení a šetřit tak jejich čas, je součástí GHC Genetics rovněž ambulantní část, sestávající se ze špičkového týmu atestovaných lékařů – klinických genetiků a široká síť cca 2.000 spolupracujících lékařů a zdravotnických zařízení z celé České republiky. Protože genetika je velmi živý obor, který se dynamicky rozvíjí, disponuje v neposlední řadě vlastním výzkumným oddělením, jehož cílem je implementace nových vědeckých poznatků do praxe, což je mezi pracovišti tohoto typu zcela výjimečné. Klinická genetika je velmi progresivní obor a aby bylo možné udržet v budoucnosti status špičkového akreditovaného pracoviště, je nutné velmi pružně reagovat na nejnovější poznatky z celosvětového výzkumu v oblasti genetického testování. Dnes si mohou klienti vybrat z více než osmdesáti druhů testů, což pokrývá v podstatě komplexní spektrum genetických vyšetření, jež je možné provádět a neustále se tento počet rozšiřuje. Většina z nich může být, v případě splnění indikačních kritérií, hrazena zdravotní pojišťovnou.

 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.