GIBS obvinil dvanáct lidí z kupčení se zbrojními průkazy, jsou mezi nimi i policisté

Skupinu dvanácti lidí stíhá GIBS. Důvodem jsou nelegálně udělené zbrojní průkazy. Ty měl poskytovat bývalý zkušební komisař z Olomouckého kraje. "Nad jeho činností měli dohlížet policisté zařazení v kontrolních skupinách, kteří byli jeho podřízenými a důvěřovali mu," uvedla mluvčí GIBSu Ivana Nguyenová.

Nyní již bývalý zkušební komisař měl mezi srpnem 2021 a únorem 2023 dvacetkrát vydat zbrojní průkazy bez provedení potřebných zkoušek. Výměnou měl dostat od zájemců zaplaceno. Podle GIBS se úplatky pohybovaly v řádech tisíců, ve dvou případech si měl říct dokonce o částku 50 tisíc korun.

[chooze:article;value:529167]

​Bývalému komisaři nyní hrozí až pětiletý trest vězení a zákaz činnosti. Problémům se nevyhnou ani čtyři policisté, kteří s ním spolupracovali. Ty detektivové obvinili z přečinu maření úkolu úřední činnosti z nedbalosti, za což jim hrozí rok vězení.

Kromě policistů stíhají detektivové z GIBSu také sedm civilistů. Důvodem obvinění je podplácení, kterým si měli zajistit zbrojní průkazy. Ve vězení tak mohou skončit i na dva roky.

GIBS zasahoval v Brně. Měl zadržet několik policistů (18/10/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.