Google hlásí obrovský zájem o volby. Lidé chtějí znát názory Pavla

Zájem o prezidentské volby na přelomu roku brutálně vzrostl. Informoval o tom Google v tiskové zprávě. Vycházel z vyhledávání od 26. prosince do 3. ledna. Výsledky porovnával s předchozím týdnem.

Vyhledávání dotazu "volicsky prukaz prezidentske volby" vzrostlo o 3 250 procent. "Jak požádat o voličský průkaz" zase o 450 procent. Lidi zajímají také volební kalkulačky a průzkumy. Dotaz "prezidentska volebni kalkulacka" zadalo o 850 procent lidí více, "prezidentske volby pruzkum" o 550 procent.

Lidé se velmi zajímají také o prezidentské kandidáty. Nejvíce o Pavla a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše. Vyhledávání dotazu "petr pavel program" vzrostlo o 800 procent, "petr pavel euro" vzrostlo o 200 procent.

[chooze:article;value:482244]

U Babiše zase o 270 procent vzrostlo vyhledávání dotazu "transparentní účet babiš". Obrovský zájem byl i o heslo "proto babiš". Vyhledávání tohoto dotazu vzrostlo o 250 procent.

Ohledně voleb ale nejvíce lidí zajímala otázka: "Jak volit prezidenta?" Na druhém místě skončil dotaz: "Jak se volí prezident?" Na třetím: "Jak požádat o volební průkaz?" Na čtvrtém: "Kdo vyhraje volby 2023?" A na pátém: "Kde získat volební průkaz?"

Největší zájem je o Pavla. Babiš je v tomto ohledu druhý. Za nimi skončila bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová. V zájmu lidí je na čtvrtém místě poslanec Jaroslav Bašta (SPD). Za ním skončili senátor Pavel Fischer (nez.), jeho kolega z horní komory Parlamentu Marek Hilšer (nez.) a předseda ČMKOS Josef Středula. Ještě méně uživatele zajímal bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima a aktivistka Denisa Rohanová, kterou v prosinci vyřadil z boje o Hrad Nejvyšší správní soud. Nejméně lidi na Googlu zajímal podnikatel Karel Diviš.

Google také prozradil, čí názory uživatele nejvíce zajímaly. S hesly "program", "manifest" nebo "politika" nejčastěji hledali Pavla, následovali Nerudová, Babiš, Hilšer a Fischer.

"Údaje z Google Trends nevypovídají nic o záměrech voličů a neměly by být zaměňovány za data z průzkumů veřejného mínění," upozornil Google v tiskové zprávě. Výsledky jsou ale podobné průzkumům, ve kterých se také na prvních třech místech drží Pavel, Babiš a Nerudová.

[chooze:gallery;value:29817]

Prezidentské volby mají stále tři favority:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.