Google spustil hned několik nových funkcí pro telefony. Má to ale háček

Společnost Google představila na veletrhu v Barceloně hned několik softwarových novinek, které mají ulehčit práci s telefonem a dalšími chytrými zařízeními. Hlavní změnou je větší zapojení umělé inteligence Gemini.

Ta se má od tohoto týdne podle magazínu Verge propojit s aplikací pro posílání zpráv, i když zatím jen v rámci testování. Komunikovat s umělou inteligencí tak bude jednodušší než dřív. Umělá inteligence bude dále schopná po propojení telefonu s autem v rámci funkce Android Auto číst a sumarizovat přijaté zprávy, včetně obrázků.

UI také pronikne do dalších odvětví. Funkce Lookout, určená pro lidi se zrakovým hendikepem, dokáže s její pomocí nahlas popsat, co senzor kamery vidí a tím jim pomoci v orientaci. A pomáhat s lepší orientací by měla také v rámci aplikace Mapy.

[chooze:article;value:540901]

Novinky spojené s umělou inteligencí by měly být už tento týden dostupné po celém světě. Má to ale háček. Telefon bude pro jejich využití muset mít jako hlavní jazyk nastavenu angličtinu. Je navíc otázkou, jak bude umělá inteligence fungovat. Google s ní totiž v posledních dnech a týdnech zažil nepříjemné chvíle.

Problém měla hlavně s obrázky, konkrétně tedy s jejich vytvářením. Maximálně se totiž vyhýbala zpodobňování bílých lidí, a to i v případech, kdy by to bylo vyloženě žádoucí. Při požadavku na zobrazení historicky věrného středověkého britského krále se mu nebála přiřknout subsaharský původ. S černou pletí vykreslovala také například nacistické vojáky zbraní SS a nenechala se přemluvit k opaku.

[chooze:article;value:540826]

I proto Google dočasně možnost vytvářet obrázky vypnul. Jak ale připomíná web Business Insider, snaha o hyperkorektnost a maximální diverzitu se netýkala jen obrázků. Umělá inteligence například nebyla schopná jasně říct, jestli byly pro svět horší obrázkové vtipy Elona Muska nebo Adolf Hitler.

Americká společnost ale představila také další změny. Zjednoduší se například možnost přepínat zvukové výstupy při používání hudební aplikace Spotify. V aplikaci Google Docs pak půjdou připisovat ruční poznámky a na své si přijdou také uživatelé chytrých hodinek.

Google slibuje lepší integraci dat z různých fitness aplikací. Hodinky s operačním systémem Wear OS pak získají přístup k dokumentům, vstupenkám a jízdenkám, Peněžence Google a nově budou také lépe zobrazovat čas odjezdů veřejné dopravy.

Umělá inteligence může výrazně ovlivnit pracovní místa (1/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.