Gorilátko v pražské zoo je samička, raduje se ředitel. Jméno zvolí veřejnost

[chooze:gallery;value:34338]

​Gorila nížinná Duni porodila své první mládě 2. ledna krátce po deváté hodině večerní. "Radujeme se z prvního gorilího mláděte narozeného v pavilonu Rezervace Dja," uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek v tiskové zprávě. Ten ve čtvrtek oznámil, že malá gorila je samička, kterou si on sám moc přál kvůli nadbytku samců v evropském gorilím chovu.

Jiří Rubeš z Výzkumného ústavu veterinárního lékařství v Brně prozradil, že pohlaví mláděte potvrdil genetický test z pupečníkové krve, a to na základě přítomnosti chromozomu Y. Ten se vyskytuje jen u samců. “Přítomný tam nebyl, a v tom případě to musí být samička," řekl Rubeš TN Live.

[chooze:article;value:535947]

Vrchní chovatel primátů Martin Vojáček potvrdil, že gorila Duni se o své novorozené mládě poctivě stará a o malou gorilí slečnu se také začínají zajímat ostatní členové tlupy. Duni sice zatím nechce mládě nikomu půjčovat, chodí s ním ale pyšně po pavilonu, a dokonce ho ukazuje návštěvníkům.

O jméně pro malou gorilu rozhodne veřejnost. Vybírat bude ze jmen, které navrhly děti z rezervace Dja v africkém Kamerunu. Právě podle ní je pojmenovaná gorilí rezervace v pražské zoo. Slavnostní křest by měl proběhnout na začátku února.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.