Gorilátko z pražské zoo je samička. Slavná vědkyně jí dala krásné jméno

Jane Goodallová dala malé gorile jméno Gaia. V pražské zoo navíc stihla pokřtít nejen mláďátko, ale i svou novou knihu. Zoo při té příležitosti i oznámila, že je gorilátko samička.

"Jane je pionýrkou primatologie a její přelomový výzkum trvající déle než 60 let nám umožnil poznat zvířata jako fascinující tvory disponující celou škálou emocí. Jane nyní cestuje po světě a šíří povědomí o ochraně přírody a inspiruje lidi na všech kontinentech. Fakt, že ve svém nabitém programu našla čas navštívit Zoo Praha, setkat se s luskouní samičkou Šiškou, prohlédnout si mládě orangutana a ještě vymyslet a udělit jméno malé gorilí samičce, je pro nás obrovskou ctí a současně tím nejlepším oceněním naší usilovné práce s ohroženými druhy, které si dokážu představit," uvedl.

[chooze:article;value:550681]

Pro jméno, které zvolila, měla dva důvody. "Prvním důvodem je jeho význam, neboť Gaia je řeckou bohyní země, někdy i sama planeta Země. Gorily i my jsme součástí života na této planetě a my musíme udělat všechno pro to, aby to tak zůstalo. Druhý důvod je mladý šimpanz jménem Gaia, který žije v Gombe. Je to dnes poslední zvíře z rodinné linie, která sahá k vůbec první tlupě, kterou jsem v 60. letech v Tanzanii studovala a sblížila se s ní. Teď má svou jmenovkyni v Praze," řekla.

Malá Gaia se před měsícem narodila samici Kijivu. Je tak sestrou známé Moji, tedy první gorily narozené v české zoo.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.