Granáty pro armádu budou vyrábět u Vrbětic, místním to vadí a chtějí záruky

Nejdříve mohutné výbuchy dvou muničních skladů, poté několik evakuací obyvatel okolních obcí a dlouhá léta, kdy tu pracovali pyrotechnici. K překvapení mnohých se sem ale výroba munice vrátí.

"My jsme tam objekt navštívili s našimi odborníky, objekt plně vyhovuje transferu technologie, plně vyhovuje bezpečnostním kritériím," uvedl Petr Vávra, ředitel Colt CZ Defence Solutions.

Podpis smlouvy mezi zbrojaři a ministerstvem obrany, pod které areál spadá, je na dohled. Vyrábět by se tu měly od konce letošního roku granáty pro českou armádu.

[chooze:article;value:483925]

"Jednáme o tom, abychom dostali přesvědčivé bezpečnostní záruky k této plánované výrobě," řekl starosta Slavičína Tomáš Chmela (STAN).

Zbrojaři tvrdí, že výroba bude bezpečná. Opakování katastrofického scénáře z roku 2014 prý nehrozí. Lidé mají ale i tak obavy.

"Povolená hodnota výbušného materiálu trhavin v tom objektu je na úrovni jednoho procenta toho, co tam bylo povoleno před rokem 2014. Riziko je naprosto minimální. Perimetr ohrožení toho objektu je 120 metrů," pokračoval Vávra.

[chooze:article;value:458029]

Uklidnit starosty mají prohlídky budov ve střeženém prostoru, kde se mají granáty vyrábět.

"Domluvili se na nějaké spolupráci, VTÚ nám slíbilo, že nám pošle nějakou kompletní zprávu, se kterou potom seznámíme občany," uvedla Miroslava Zoubková (za NK), místostarostka obce Vlachovice.

Po rozjetí výroby by se odtud mělo každý měsíc odvézt na 10 tisíc granátů. Ty budou prý výhradně určené pro českou armádu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.